2020 беше страхотна година за игрален хардуер - но съм разочарован

С PS5, Xbox Series X, графични карти и процесори, 2020 всъщност предложи много акценти в новия хардуер за игри. Авторът на MeinMMO Benedikt Schlotmann все още е разочарован от 2020 г. Причините за това са няколко.

Ето как изглеждаше 2020 година: 2020 г. е към своя край и всъщност може да се каже, поне от гледна точка на хардуерен фен: 2020 беше добра година. Защото имаше много вълнуващи неща, които са особено интересни за геймърите. Ето преглед на най-важните публикации:

  • Intel пуска десетото поколение игрови процесори това лято, включително Intel i9 10900K.
  • Nvidia пусна своята серия RTX-3000 през септември, предлагайки много производителност за 4K игри на справедливи цени
  • На 5 ноември AMD пуска новите си процесори Ryzen 5000.
  • Конзолите от следващо поколение ще стартират в средата на ноември с PS5 и Xbox Series X | S.
  • В края на ноември / началото на декември AMD пуска своята серия графични карти от висок клас със своята серия RX-6000, за да може да се конкурира с Nvidia.

Така че на теория беше добра година. На практика обаче всяка публикация и издание са придружени от редица проблеми. В края на 2020 г. останаха няколко нови хардуерни версии, които наистина да очакваме с нетърпение.

Xbox Series X | S и PS5 наемат много геймъри през 2020 г..

PS5 и Xbox Series X: Проблемът е наличността през 2020 г.

PlayStation 5 и Xbox Series X | S ще бъдат пуснати в продажба през ноември 2020 г. Още от самото начало е ясно, че те представляват огромен скок напред технически в сравнение с техните предшественици. Изключително бързо време за зареждане, високи FPS номера и неща, за които консолните геймъри могат само да мечтаят от години или могат да гледат ревниво на PC геймърите.

Това е проблема: Предпродажбата на конзолите започва хаотично. Продажбата на PS5 започва твърде рано и по-късно Sony се извинява за хаоса с предварителна поръчка. В Microsoft предварителната продажба започва по план, но също така е напълно разпродадена.

След пускането ситуацията всъщност не се подобрява: пакетите PS5 от Amazon съдържат дрогерии вместо конзола. По средата на път доставчиците на пратки крадат чаканите с нетърпение устройства. MediaMarkt, Saturn, MediMax и Co се нуждаят от това, което се чувства цяла вечност, преди устройствата да пристигнат до крайния клиент или да отложат доставката до 2021 г. Други продавачи като Otto отменят поръчките от трета вълна.

Части от инвентара се изкупуват и от скалпери, които се надяват на голяма печалба. Скалперите са хора, които купуват ограничени количества продукти за пускане, за да ги продадат на честно заинтересовани страни на прекомерни цени. Те не се интересуват от самия продукт, а само от печалбата.

В крайна сметка хората са възмутени и ядосани: От една страна, защото продажбите са толкова хаотични, от друга страна, защото много потребители в хаоса на продажбите не познават нито приятели, нито врагове и скалпери заливат различни платформи с високи цени.

Например CandyAndyDE пише на MeinMMO.de:

Надявам се Sony и Microsoft да предприемат действия срещу това и Ebay да изтрие офертите, за да могат хората да седят на конзолите си. Такова грубо поведение трябва да бъде наказано.

Мнозина биха искали Ebay и други платформи да спрат прекомерните цени, но платформите не виждат причина да се намесват, тъй като това не са ежедневни стоки.

Има този лъч надежда: Въпреки всички проблеми, има и малки истории, които ви докосват. Баща натиска F5 за 13 часа, за да вземе PS5 за сина си, което е наслада на много хора, които не са получили конзола.

Купете MeinMMO компютри с Radeon 6900XT

MeinMMO компютри с Ryzen 9 5900X и Radeon RX 6900XT за многозадачност, 4K игри с висока честота на кадрите и взискателни приложения. Наличието на 6900 XT обаче е ограничено.

Към MeinMMO-PC

AMD срещу Nvidia: Състезанието се проваля поради тесни места при доставката

Както AMD, така и Nvidia ще донесат много вълнуващ хардуер през есента на 2020 г .:

  • Nvidia пуска своята серия RTX 3000
  • AMD следва малко по-късно със своята серия RX-6000

На първо място, Nvidia предлага много производителност на справедлива цена със своите 3000 серии. 4K изпълнение за 700 евро? GeForce RTX 3080 на Nvidia го прави възможно. RTX 3090 предлага още по-голяма производителност, но едва ли се препоръчва за геймърите.

AMD следва малко по-късно със своята серия RX 6000 и показва, че можете да предложите същата производителност, само по-ефективно и малко под цените на Nvidia.

Това е проблема: Графичните карти на Nvidia са разпродадени за няколко минути. Няколко дни по-късно можете да намерите графичните карти RTX в Ebay - за двойно по-висока цена. Ботовете изкупуват графичните процесори и се опитват да ги продадат на високи цени.

Нещата едва ли изглеждат по-добре при AMD: Докато AMD все още се радваше на проблемите с доставката на Nvidia, същите проблеми се срещат при пускането на серията RX 6000, тъй като картите също се продават бързо тук.

За да се влошат нещата, ниските нива на запасите качват цените. В сравнение с конзолите, където цената е сравнително твърда на 500 евро, плащате 200 евро повече от RRP на производителя за процесорите и графичните карти.

Има този лъч надежда: Въпреки тесните наличности и голямото търсене, все още има нещо положително, което трябва да се отбележи: Дължим и на конкуренцията на AMD за Nvidia, че цените са по-ниски в сравнение с предишното поколение графични карти. Докато преди една или две години сте платили над 1000 евро за 4K производителност, AMD и Nvidia ще таксуват "само" около 700 евро през 2020 г. за почти двойно по-добро представяне през 2019 г..

Наличността засенчва всички хардуерни версии през 2020 г.

Цените и наличността не се отнасят само за нов хардуер

Който мисли, че „тогава бих предпочел да използвам по-стар хардуер“, няма причина да бъде щастлив през 2020 г. Защото тук важи: Цените рязко се покачват.

Пример за това е Powercolor Radeon RX 5700 XT Red Devil. Докато цената беше около 400 евро през октомври, в момента цената се е повишила с около 100 евро до 500 евро (чрез idealo.de). И това се отнася за почти всички графични карти и процесори.

Цените рязко се покачват в края на годината (тук: Powercolor Radeon RX 5700 XT Red Devil) - точно навреме за пускането на новите графични карти.

Цените на почти всички графични карти от AMD и Nvidia рязко се повишиха към края на годината. Дори сравнително стари графични карти, като серията RX 400 и 500 от AMD, не спират при повишаване на цените. Различните модели на RX 580 струват около 30 евро повече, отколкото през септември / октомври. Цените бяха стабилни месеци наред.

Процесорът за игри Ryzen 5 3600 в сравнението на цените: И тук цените се покачват от края на годината.

Това е проблема: Всеки, който в момента "само " иска да надстрои стар компютър или да го направи отново до известна степен понастоящем, плаща значително повече за хардуер, който е на три или четири години. За самоизграждащите се или надграждащите 2020 означава борба с много хора за малък списък с продукти.

Поглед напред: Ето защо се надявам за 2021 година

2021 г. може само да се подобри. Microsoft и Sony обявиха, че ще могат да доставят своите PS5 и Xbox Series X / S отново от 2021 г. и че запасите от графични карти също трябва да се възстановят. Тогава цените също трябва отново да достигнат справедлива рамка.

За Нова година искам производителите на хардуер да контролират своите затруднения, така че заинтересованите страни да могат да получат техния хардуер и на справедлива цена.

И не на цената, която потребителите на скалпери и ботове в момента се опитват да начисляват на клиентите за PS5 или Xbox Series X. Тъй като хардуерът и игрите от следващо поколение могат да бъдат толкова силни и страхотни, ако няма стоки, които можете да закупите.

Ако се интересувате от игри в допълнение към хардуера: Можете да прочетете тук какви игри освен хардуер ни очакват през 2021 г .:

Нови игри 2021: издания на MMO и мултиплейър игри