5 неща, които WoW определено трябва да приеме от Guild Wars 2

World of Warcraft също е кралят на MMORPG на нашия запад през 2021 година. Но има някои неща, които играта може да научи от своя конкурент Guild Wars 2, казва редакторът на MeinMMO Александър Leitsch.

От 2006 г. сърцето ми принадлежи на франчайза Guild Wars. И в двете части имам общо над 17 000 часа игра. Но особено през последните няколко години изпробвах все повече и повече MMORPG и открих любовта си към WoW Classic и към Shadowlands също към WoW на дребно.

И в двете игри вече имам герои на ниво 60 и съм бил в подземия и първи нападения.

Но колкото повече време прекарвам в заглавията на Blizzard, толкова повече ми липсват функции, които правят Guild Wars 2 толкова специални и че според мен WoW трябва да се основава на.

Целта ми не е да променя цялата игра, а просто да направя WoW по-модерна.

1. Бойната система

Какво прави Guild Wars 2 по-добре? И World of Warcraft, и Guild Wars 2 основно разчитат на бойна система за таргетиране. Въпреки това, ArenaNet MMORPG получава много повече от тази система:

 • Поради уклончивата роля, битката е много по-динамична като цяло
 • Превключването на оръжия в битка ми позволява да превключвам свободно между битки от близко и далечно разстояние
 • Има много умения, свързани с движението (скачане, търкаляне встрани, телепортиране и т.н.)
 • Няма глобално охлаждане на уменията

Освен това Guild Wars 2 разчита на интересна комбинирана система. Определени умения като противопожарни стени или кладенец с лава се броят за така нареченото "поле ". Използването на финишър в такова поле създава допълнителен ефект, като пожарна експлозия или изгарящи стрели при стрелба.

Това видео от YouTuber MightyTeapot ви дава представа за бойната система:

Препоръчано редакционно съдържание

На този етап ще намерите външно съдържание от YouTube, което допълва статията.

Показване на съдържание в YouTube Съгласен съм да ми се показва външно съдържание. Личните данни могат да се предават на платформи на трети страни. Прочетете повече за нашата политика за поверителност. Връзка към съдържание в YouTube

Защо това е толкова важно за мен? Бойната система Guild Wars 2 ме разглези лично за много други MMORPG. Ако искате, можете да избегнете почти всички щети от врагове в GW2, като играете добре.

Това е забавно и можете да се предизвикате и да овладеете толкова по-силни шефове или предизвикателства.

В WoW често имам чувството, че е взето предвид поемането на щети. Особено с воина, аз винаги винаги съм влизал в лицето, докато се изравнявам и това ме разочарова.

Разбира се, WoW не трябва да поеме цялата система Guild Wars 2. Това няма да работи само с броя на уменията. Но бих искал да видя уклончива роля и повече "умения с движение".

2. Световни събития и динамика

Какво прави Guild Wars 2 по-добър? Ако някой ме попита какво отличава Guild Wars 2 от другите MMORPG, за мен това са световните събития. Защото има не само много от тях, но някои от тях дори са взискателни:

 • Почти във всяка област има световен бос. Не можете да завладеете това сами, имате нужда от други играчи. За щастие те се появяват в определени моменти, така че много играчи се събират там.
 • Има динамични събития, които просто се появяват в света и заместват куестовете. Те се въртят около това да защитят село от нападатели или да го вземат обратно, ако предварително сте загубили събитието.
 • Картата "Resistance of the Dragon" в основата си е пълна битка на шефа, която се провежда на всеки 120 минути и след това отнема добри 60-90 минути. Вие завладявате карта една по една, за да се борите с огромен дракон.
Драконът Tequatl е в зона за ниво 50, но се нуждае от няколко играчи, за да бъде победен. Благодарение на наградите тук все още има десетки.

Защо това е толкова важно за мен? MMORPG предлагат възможността да се борите със световните опасности заедно с много играчи.

Докато в много MMORPG днес сте предимно в малки групи, Guild Wars 2 също успява да привлече 50 или дори 100 играчи на карта едновременно със световни събития. На специални събития често има дори няколко карти, на които толкова много играчи са в движение.

В WoW на дребно често бях сам с куестове и нива. От време на време се сблъсквах с играч, но всъщност не си взаимодействахте. Ето защо оценявам тези огромни световни събития в Guild Wars 2.

3. Монтажи

Какво прави Guild Wars 2 по-добър? В продължение на години Guild Wars 2 не включва конници. В края на краищата има система за бързо пътуване и всяка област е инстанцирана, което всъщност направи монтажите излишни.

Но с Path of Fire разработчиците решиха да донесат монтиране. И днес вече не искам да го пропускам. Guild Wars 2 има 8 вида конници и не, това не означава кожи. Всяко монтиране е много различно:

 • Хищникът се движи бързо пеша и освен това има специално умение, което му позволява да скача далеч.
 • Чакалът е също толкова бърз, но често може да се телепортира на кратко разстояние.
 • Скачачът е по-бавен, но може да скача много високо и да преодолява планини и други препятствия.
 • Скимерът се движи бързо над и под водата .
 • Бръмбарът валяк се търкаля бавно нагоре, но много бързо надолу. Можете също да се носите с него и има специални писти за него.
 • Грифонът може да се плъзга във въздуха като планер.
 • Skyscale също е полетна стойка, но работи по-скоро като хеликоптер и може да стои във въздуха и да се придържа към планините.
 • Военният нокът е специална планина в World versus World, PvP зона, която дори може да събори крепостните порти.

Монтажите също имат високо ниво на физика. Те се нуждаят от нещо в началото, за да достигнат темпото си, а също така се нуждаят и от спирачен път. Освен това човек не е изхвърлен в битка и дори има способност за атака, която може да се активира от планината.

Представих Raptor себе си в това видео:

Препоръчано редакционно съдържание

На този етап ще намерите външно съдържание от YouTube, което допълва статията.

Показване на съдържание в YouTube Съгласен съм да ми се показва външно съдържание. Личните данни могат да се предават на платформи на трети страни. Прочетете повече за нашата политика за поверителност. Връзка към съдържание в YouTube

Защо това е толкова важно за мен? Монтажите в WoW просто ме правят по-бърз. Всичко е наред, но не е толкова забавно за мен, колкото монтажите в Guild Wars 2, които имат умения като скачане и дори състезания.

По отношение на анимацията и различните кожи, MMORPG от ArenaNet също печели за мен.

4. Същите изисквания в PvP

Какво прави Guild Wars 2 по-добър? Guild Wars 2 първоначално искаше да премине към еспорт с неговата PvP система. Можете да видите това по начина, по който влизате в PvP.

По принцип можете да създадете герой на ниво 1 и да пътувате с него до PvP зоната „Сърцето на мъглите“ (от 2014 г. трябва да достигнете ниво 10 с първия си герой, преди той да бъде отключен).

В Сърцето на мъглите сте издигнати директно до ниво 80, имате достъп до всички умения и специално PvP оборудване, така че всички да имат еднакви изисквания. Мисля, че това е много добра и справедлива система.

Защо това е толкова важно за мен? Разбира се, не играх толкова много PvP в Shadowlands. Но в Classic забелязах много негативно колко оборудването имаше влияние върху PvP. Там аз и моят войн всъщност нямахме шанс срещу злодеи с омагьосани оръжия.

Но фактът, че мога да погледна директно в PvP от висок клас с моите приятели на ниво 1, е важен аспект за мен. Дори да имах PvP група в Shadowlands, може да се наложи да изравня и оборудвам напълно нов клас, преди дори да мога да играя с тях.

Още колони за MMORPG тук на MeinMMO:

 • С TBC Classic се връща и най-добрият рейд на WoW
 • След 7 години за първи път анулирам абонамента си за Final Fantasy XIV - ето защо
 • Новият свят е отложен отново и това е крайно необходимо

5. Напредък в цялата сметка

Какво прави Guild Wars 2 по-добър? Всичко, което печеля и изпитвам в Guild Wars 2, се отнася за моя акаунт. Те включват:

 • Майсторствата, които позволяват нови умения в крайната игра
 • Отключените опори и кожи
 • Точки за постижения
 • Гардеробът с всички кожи
 • Моите гилдии
 • Банката и аукционната къща
 • Дори някои брони на финалната игра са обвързани с акаунти и могат да се преместват напред-назад между героите
Моят доста прясно създаден воин от ниво 22 има достъп до всички кожи на бронята, които притежавам.

Защо това е толкова важно за мен? Аз съм играч, който наистина обича да изпробва различни класове, а също и да изравнява Twinks. В Guild Wars 2 поставям всеки клас на максимално ниво и с най-добрата екипировка.

Това обаче би било много по-изтощително, ако вече не можех да надграждам предимствата на другите си герои.

Дали Guild Wars 2 е по-добър от WoW?

Не, не във всички области. Тъй като World of Warcraft също има някои предимства пред GW2, включително:

 • По-добри подземия и набези (винаги съм завиждал на WoW специално за състезанията от първия свят)
 • Повече състезания, класове и умения за класовете
 • Друг и често по-добър начин за разказване на истории
 • По-редовни и по-големи разширения
 • Емблематичен свят, който дори като не-играч винаги ще чуете нещо

Така че има неща, които и двете страни биха могли да научат една от друга. Но тъй като наскоро бях в Shadowlands, забелязах точно тези неща.

Как мислите за това? Има ли други точки, които двете MMORPG могат да научат един от друг? Или има други MMORPG, които правят една от тези точки още по-добра?

Можете да научите повече за добрите MMO и MMORPG тук: 15-те най-добри MMO и MMORPG 2021.