Портата 3 на Baldur показва как MMORPG могат да решат своя вековен проблем

Решенията с последици, които засягат света на играта, са много добри при игрите за един играч. Но това всъщност не работи с MMORPG. Въпреки това, Baldur's Gate 3 (PC, Stadia) може да представи решение, казва авторът на MeinMMO Андреас Бертиц.

Поради решение, взето от играча по време на приключението, бандити внезапно превземат селище и го бръснат на земята. Нещо подобно може да се случи в ролева игра за един играч и точно това я прави толкова привлекателна за някои фенове.

Разликата между сингъл и мултиплейър: В заглавия като The Witcher или в поредицата Fallout решенията по време на куестове или в диалози са съществена част от игралното преживяване. Какво въздействие ще има, ако реша да помогна на NPC A и да оставя NPC B на съдбата му?

Но това е трудно да се направи в MMO. Ако NPC умре в резултат на моето решение, останалите играчи вече не могат да го посещават. Съотборниците може да са постъпили по различен начин и да са раздразнени от изхода на ситуацията. Следователно в много MMO решенията нямат реални последици.

Злият бос заплашва да атакува града и да го унищожи, но това никога не се случва. И дори когато героите победят чудовището, то продължава да се връща.

В MMORPG Star Wars: The Old Republic вие взимате решения, но това няма реално въздействие.

Тези решения вече съществуват: Някои MMORPG се опитват да променят това. В „Междузвездни войни: Старата република“ можете да повлияете на сюжета по време на историята. Но това всъщност засяга само вашата лична история. Няма последствия за света на играта.

The Elder Scrolls Online се опитаха да решат това с фазова технология. NPC могат да умрат и след това да изчезнат. В този случай обаче играчите, които са взели различни решения в ситуацията, са в различни "фази " и вече не се срещат.

По тази причина тази система рядко се използва в съвременната ЕСО. Играчите просто искат да играят заедно и да не бъдат разделени поради различни решения.

Как могат решенията с последици да работят в MMO??

RPG за един играч ни показва пътя? В момента Larian Studios работят по ролевата игра Baldur's Gate 3 (представена от колегите в Gamestar). Това не е MMORPG, но мултиплейър частта предлага много интересна опция, тъй като играчите могат да вземат решения заедно, което всъщност оказва влияние върху сюжета и света.

Както разработчиците разкриват във видео, има гласуване, ако сюжетът се разклони. Всеки играч посочва коя опция ще избере. След това играта поема опцията, получила най-много гласове. Тогава цялата група трябва да живее с него. Ще видим колко добре това работи в края на септември в началото на фазата на ранен достъп на BG 3.

Препоръчано редакционно съдържание

На този етап ще намерите външно съдържание от YouTube, което допълва статията.

Показване на съдържание в YouTube Съгласен съм да ми се показва външно съдържание. Личните данни могат да се предават на платформи на трети страни. Прочетете повече за нашата политика за поверителност. Връзка към съдържание в YouTube Ето как се вземат решения в мултиплейър Baldur's Gate 3.

Това понякога води до забавни ситуации. Например, ако има вампир в партията, той трябва да пие кръв от време на време и може да изсмуче останалите играчи. Но те имат думата по въпроса. И чрез гласуване. Така че демократично се решава кой играч е ухапан от кръвопиеца.

Гласуват ли решението? Такава система може дори да работи в MMO. Ако по време на куестове се вземат решения относно последиците за целия сървър, започва гласуване. В зависимост от това колко спешно е това, той остава „отворен“ за определен период от време. Вече трябва да участват колкото се може повече играчи. След това гласуването определя как ще протичат нещата.

Това обаче не е идеалното решение. Тъй като тези, които в момента не са онлайн, не могат да участват и тогава биха могли да се почувстват изненадани от взетото решение. Известията по имейл или мобилни устройства може да помогнат тук. Ако се проведе гласуване, всеки играч получава съобщение на сървъра и след това решава дали иска да участва или не.

В мултиплейъра на BG 3 всички играчи гласуват в диалози за предпочитаната от тях опция.

Може да работи при определени обстоятелства: Куестовете, разбира се, трябва да бъдат проектирани по съответния начин, за да се интегрира такава координация по смислен начин. Ако героите трябваше да попитат всички на сървъра преди фаталния удар в битката срещу тъмния бос противник, дали това изобщо е наред, потокът на играта ще спре.

Гласовете обаче биха били възможни, ако трябва да започне инвазия във враждебна зона или ако NPC бъде изложен като предател и той чака преговорите си. Дали играчите ще го оправдаят или ще бъде екзекутиран? След това тези решения могат да имат по-големи последици:

  • Инвазията води до обявяване на война от трета страна или
  • NPC беше член на тайна организация, която сега преследва играчите.

Може би Baldur's Gate 3 ни показва с гласовете, че можем да очакваме реални решения с последствия в онлайн игрите и в бъдеще повече игри, включително дори MMO, могат да използват тази система.

Бихте ли искали такава система за гласуване в MMO да преживява решения с последствия??

Харесвате ли тежки онлайн игри? След това разгледайте списъка на MeinMMO "6-те най-добри MMORPG истории, които можете да играете през 2020 г. ".