Германия има първокласно студио за MMO - говорихме с шефа

Немското MMO студио YAGER в Берлин е на 20 години и има 110 служители. Сега те сключиха стратегическо партньорство с игралния гигант Tencent. Интервюирахме главния изпълнителен директор на YAGER Тимо Улман и попитахме какво е да си в съответствие с големите играчи.

На 10 февруари стана публично достояние, че Tencent е направил стратегическа инвестиция в берлинското студио YAGER. Tencent е огромен: през 2018 г. те са имали 7 пъти повече приходи от Activision Blizzard за едно тримесечие.

Tencent е известен с това, че инвестира в игрални студия от най-висок клас, но след това им позволява да продължат да работят до голяма степен необезпокоявани. Tencent участва, наред с други:

  • Riot Games (League of Legends)
  • Епични игри (Fortnite)
  • Bluehole (PUBG)
  • Игри за шлайфане (Path of Exile)
  • Supercell (Clash of Clans)
  • Funcom (Conan Exiles)

А сега и в немското студио YAGER. Те вече са разработили MMO с Dreadnought, в момента имат екшън игра Free2Play в операция на живо с The Cycle и вече работят по заглавие, което все още не е обявено.

Интервюирахме главния изпълнителен директор на YAGER Тимо Улман.

В YAGER се говорят английски и Berlinerisch

MyMMO: Здравейте, г-н Ullmann, управлявате студио със 110 служители в Берлин. Какъв процент от вашата ежедневна работа говорите немски и колко английски?

Тимо Улман: Говорим си най-вече на английски и малкото почивка се прави с немски, оцветен в чист Берлин.

Dreadnought беше пуснат за PC и PS4.

MyMMO: В международната преса YAGER е представен като „студиото, направило Spec Ops: The Line“. Това е игра от утвърден франчайз. Добре ли е с вас или по-скоро бихте били студиото, което направи "Dreadnought " или "The Cycle ", нещо много специално?

Тимо Улман: Изобщо нямам проблем с това. Обичаме всички наши игри, Spec Ops: The Line може да се основава на франчайз, но за това не се говори в наши дни.

Нашата игра, от друга страна, сега се превърна в култов хит, особено заради начина, по който подходихме към темата. От тази гледна точка това е и игра на YAGER, разбира се, дори да не притежаваме марката.

Установяването на нов IP не е лесно, затова, разбира се, сме много доволни, че работим с The Cycle по игра, която сами разработваме и предлагаме на пазара. И вече имаме голяма база от играчи, която YAGER ясно свързва с The Cycle.

Spec Ops: The Line е издаден през 2012 г. YAGER постигна международен успех със стрелеца от трето лице.

MyMMO: Днес можете да наречете YAGER MMO студио?

Тимо Улман: Мисля, че определено можете да кажете това. Dreadnought, и още повече днес, The Cycle са двете игри, които имат голяма база от играчи, както по целия свят, така и онлайн. По-специално в The Cycle, ние изследваме нов тип мултиплейър, независимо дали е PvP или кооперативна кооперация.

MyMMO: YAGER получи германската награда за разработчици за най-добро студио през 2019 г. Това повиши ли вашата информираност? Имате ли усещането, че геймърите в Германия познават студиото си или YAGER все още е малко под радара на геймърите тук??

Тимо Улман: Бяхме щастливи да получим това признание, което сега получихме за втори път от 2012 г. насам. За нас е голяма чест. Всъщност не знам точно до каква степен германската награда за разработчици е известна и на геймърите. Мисля, че като студио, YAGER не е толкова известен сред играчите в Германия, за разлика от игрите, които правим. Но ние сме добре позиционирани в германския пейзаж за разработчици и сме вече повече от 20 години.

YAGER беше обявен за най-доброто студио в Германия през 2019 година. Журито оцени, че те сами издават The Cycle. Важна стъпка за студиото.

MyMMO: Читател наскоро ни писа, че е изиграл това велико нещо "Цикълът ", но почти не чете нищо за него. Забелязах и това: Цикълът се обсъжда рядко. Играта е приблизително 350-а на Twitch през последните 180 дни. Дредноут се чувстваше по същия начин, според моите наблюдения. Колко трудно е студиото да се появи в международната игрална преса или да кацне на екрана на влиятелните?

Тимо Улман: Цикълът е все още сравнително рано, в момента сме в „Ранен достъп“ в Epic Games Store. Непрекъснато работим по нови функции и също така активно обменяме с нашата общност, за да получим обратна връзка и да я интегрираме в играта. Имаме още много работа и нещата вървят доста добре.

Вторият сезон започна в началото на февруари и от нарастващото участие на играчи и инфлуенсъри виждаме, че сме на прав път. Предизвикателство е да изведеш нова игра на пазара и в пресата, особено ако е игра на Free2Play.

Нашата цел е да създадем ново и иновативно игрово изживяване с The Cycle и да се състезаваме в отбор с наистина големите представители на жанра. Мисля, че сме на прав път с нашия интересен подход за разработване на стрелец за търсене с комбинация от PvEvP елементи. Отговорът беше голям и преобладаващо положителен.

Цикълът - гордостта и радостта на студиото в момента.

YAGER е специализиран в действие

MyMMO: YAGER съществува в Берлин повече от 20 години. Известно е, че германците обичат стратегическите игри в реално време. Други германски компании са спечелили много пари с мобилни стратегически игри през последните години. Не се ли изкушава да каже по някое време: нека вървим в тази посока?

Тимо Улман: Силата на YAGER като студио са екшън игрите. С интересни герои / истории и очарователни светове. В тази област се чувстваме абсолютно у дома. Това е широк спектър, ако искате да приведете Dreadnought и The Cycle в съответствие. Освен това искаме да поддържаме всички платформи, където можем да намерим аудитория, от мобилни устройства до компютър и конзоли до стрийминг.

Tencent предлага достъп до глобалния пазар за YAGER

MyMMO: След толкова време Tencent вече се присъедини към тях. Ако погледнете какво Tencent е инвестирал преди и какви игри са привлекли: Path of Exile, Conan Exiles, PUBG, Fortnite, LoL. Дали е като похвала, когато те питат?

Тимо Улман: Считаме за чест, когато погледнете портфолиото от инвестиции. Това е мястото, където може да се намери „Кой е кой“ в бранша. За нас беше много по-важно, освен финансовите ресурси, да получим достъп до ноу-хау и да продължим да учим. Ето защо взехме съзнателно решение да тръгнем с Tencent.

Tencent е огромен "глобален играч" в Китай. Групата притежава например LoL

MyMMO: Има ли такова предложение от Tencent ", което не можете да откажете", или има по-дълго колебание??

Тимо Улман: Както вече споменахме, миноритарният дял от Tencent не само дава на YAGER финансови ресурси, но и ноу-хау и достъп до глобалния пазар. В нашата 21-годишна история многократно сме се занимавали с въпроса как можем по-добре да се позиционираме като независимо студио за разработка. Ръководството беше изправено пред въпроса как творческите свободи могат да бъдат съчетани със стратегическите цели.

Мисля, че искахме не само да проектираме и разработваме нашите игри, но и да ги предлагаме на пазара и да ги използваме. Добавената стойност трябва да бъде в полза на студиото и по този начин да създаде основата за по-нататъшното развитие на YAGER.

Можем да чуем много повече за Цикъла през следващите няколко години.

YAGER все още има големи планове - цикълът предстои за конзоли и мобилни устройства

MyMMO: Съобщава се, че Tencent е инвестирал 330 милиона долара в Epic Games през 2012 г. Ръководителят на Epic каза, че инвестицията дава възможност за нова стратегия. Можете да се препозиционирате и да преоткриете компанията. 5 години по-късно Epic пусна Fortnite и се превърна в определяща сила в игрите за следващите няколко години. Какви са плановете ви за следващите 5 или 10 години, г-н Ullmann?

Тимо Улман: YAGER все още има големи планове. Едно нещо е ясно, ние искаме да продължим да играем игри и за предпочитане заедно с нашите играчи. Понастоящем Cycle е достъпен в „Ранен достъп“ в Epic Games Store и ние искаме да го представим на конзоли, както и на мобилни платформи. Това със сигурност не е спринт, а маратон.

Освен това вече работим по втори, все още не обявен проект. Разширяваме нашия екип и също работим върху нови концепции. Индустрията на игрите непрекъснато се променя, което затруднява изготвянето на дълги прогнози. Но докато хората се наслаждават на нашите игри, ние ще продължим да развиваме себе си и нашите проекти.

MyMMO: Г-н Ullmann, благодаря ви много за интервюто.

В допълнение към YAGER, има и други успешни студия в Германия, като Innogames, които изцяло разчитат на любовта на немците към стратегията: