ESO: Пуснахме актуализация 29 - много ще промени MMORPG

Новата актуализация 29 скоро ще се появи в The Elder Scrolls Online (ESO). Редакторът на MeinMMO Александър Leitsch вече беше на тестовия сървър и изпробва Champion System 2.0 и ново подземие там заедно с разработчиците.

Що за актуализация е това? Актуализация 29 ще излезе на 8 март за компютъра и след това на 16 март за конзолите. Пластирът се характеризира основно с две основни иновации:

 • Излиза новият DLC „Пламъци на амбицията“. Той съдържа две нови подземия и започва историята през цялата 2021 г. и разширяването на Блеквуд.
 • Системата от точки за шампиони се преразглежда изцяло.

Аспектът с шампионските точки е особено вълнуващ, тъй като системата е внедрена през 2015 г. и оттогава не е силно адаптирана. Съответно мнозина са любопитни да видят как ще играе в близко бъдеще.

Ето защо разгледах интензивно тестовия сървър и също така имах шанса да играя новото подземие „Котелът“ с креативния директор Рич Ламбърт и водещия на срещата Майк Финиган.

Събрах за вас своите преживявания и впечатления.

Новата система за шампиони награждава новодошлите и разочарова ветераните

Какво се променя в шампионските точки? Новата система продължава да разчита на съзвездия и звезди. Новото обаче е, че сега има само 3 вместо 9 дървета:

 • "Сила" се отнася до щети, излекуване и статистика
 • "Сила " съдържа бонуси, които променят битката, но не само чрез цифрови стойности
 • „Умение“ носи бонуси за не-бойно съдържание, като занаяти, събиране, кражба или езда

В допълнение към пасивните ефекти, които сте успели да отключите досега, сега има особено силни пасивни ефекти, от които можете да оборудвате максимум 4 на дърво.

Има и силни последици, така че трябва да вземате решения относно посоката, в която искате да развиете уменията си.

Ето как изглежда дървото за "мощност". Ако искате да стигнете до горните умения, трябва да следвате съответния клон.

Какво въздействие има това? По време на първите тестове на PTS, аз и други играчи във форума забелязахме, че точките за шампиони вече не са толкова важни, поне що се отнася до чистите щети в крайната игра.

Като цяло има по-малко бонуси и любители на щети от преди. Потребителят tmbrinks обобщава своя опит в официалния форум, както следва:

Има около 30% разлика в щетите между играч без Шампионски точки и играч с максимални Шампионски точки - 75 000 срещу 100 000 (при Тамплиер за издръжливост).

На сървъра на живо има разлика от около 100% (55 000 без CP и 110 000 с пълни точки, при което класовете Magicka са по-малко нервни от промените.

Но това също така означава, че като цяло ще има по-малко щети в ESO. Остава да видим дали това ще окаже влияние върху мета.

Като цяло корекциите правят Champion Points 2.0 по-добри за новодошлите:

 • В бъдеще ще изравнявате около три пъти по-бързо и съответно ще събирате точките
 • Получавате най-важните ефекти при по-малко от 1000 шампионски точки, така че ако преброите времето за ниво, не е нужно да мелите толкова дълго, колкото преди
 • Поради ниското влияние играчите с по-малко точки от шампиона вече не са в неравностойно положение, както е в момента на сървъра на живо.

Каква е критиката? От друга страна, някои ветерани са притеснени от новата система, защото смятат, че напредъкът им се обезценява.

В допълнение към факта, че шампионските точки са по-малко важни сами по себе си, новодошлите могат да ги настигнат по-бързо и в същото време много ветерани вече трябва да мелят отново.

Всеки, който преди е бил с меко ограничение от 810 точки, вероятно ще остане на 810 точки след пластира. Новото ограничение обаче е 3600 точки и понякога трябва първо да се разбере.

Ето как изглеждаше дървото досега. Имахте 3 дървета на цвят и успяхте да отключите всички горепосочени бонуси в тях.

Какво казват разработчиците? Докато бях навън в новото подземие с разработчиците, говорихме и за системата от точки за шампиони.

В него Рич Ламбърт подчерта, че ревизиите са направени умишлено, така че вече не можете да имате всички бонуси, но трябва да вземете решение:

Правим шампионски точки малко повече като нашата система от умения. Разчитаме на един вид сграда на колода, където трябва да изберете сами бонусите и правомощията си и където трябва да вземете тежки решения, защото вече не можете да ги имате всички.

Тук също беше посочено, че новата система трябва да подобри представянето в играта, тъй като непрекъснато се проверяваше уменията за пасивни ефекти и бонуси със старите точки на шампиона.

Повече за ESO на MeinMMO:

 • Новите играчи скоро ще стартират в същия момент в ESO - и това е важно
 • ESO: Бързо изравняване без история и смилане? Той работи толкова добре в групова игра
 • ESO: 13 съвета за начинаещи, за да започнете

Настройка към историята на 2021 г. и много твърди режими

Какво друго съм тествал на PTS? Както вече споменах, бях заедно с разработчиците в новото подземие "Котелът ". Това е прокълната мина, разположена в западните хълмове на Дешаан.

Котелът представлява нещо като началото на историята на ЕСО за 2021 г. Защото в него се биеш срещу зверовете и васалите на Даедрик, които принадлежат на злодея Мехрунес Дагон.

В подземието ще срещнете, наред с други неща, Наблюдателя, който този път дори има нови умения.

Подземието е разделено на 3 зони и 5 босове, като всички те идват с интересна механика.

В допълнение към най-великия Огрим за всички времена, първият бос на подземието, ще срещнете интересен механик при четвъртата среща:

 • Целта тук е да се използва ефект върху земята, за да се създаде пътека между купол в средата и генераторите на ръба.
 • Играчите могат да се опитат да свържат 1, 2 или дори 3 купола наведнъж.
 • За всеки разрушен купол има повече врагове, така че играчите могат да създадат по-големи предизвикателства за себе си.
Ето как изглежда механиката в подземието

Предизвикателството също е обща тема в новите подземия. Последният шеф има твърд режим, който може да бъде активиран за играчи, които искат да затруднят още повече себе си.

Във второто подземие на DLC, Black Dragon Villa, всеки от тримата босове дори има толкова тежък режим. Така че, ако искате да експериментирате с по-голяма трудност, тук ще получите стойността на парите си.

Последната битка: В последната стая на казана ви очаква барон Заудрус, военачалник на Даедра. В тази битка трябва да продължите да се движите, тъй като има няколко огнени стени, които се въртят по посока на часовниковата стрелка и обратно.

Според мен борбата беше една от най-успешните ESO досега. Играхме обаче само в нормален режим. Вече очаквам с нетърпение борбата на ветераните.

Барон Заудрус, последният шеф на подземието.

Ето как да се подготвите за подземието и историята: Ако искате да се подготвите за пускането на новия DLC и Blackwood, трябва да хвърлите още един поглед върху историята на Imperial City.

Там персонажът Лирант беше един от подавачите на куестове. Тя играе роля в подземието и в цялата история на годината.

Събрали сме и няколко задачи, които трябва да изпълните преди излизането на актуализацията: ESO: 4 неща, които трябва да направите абсолютно преди излизането на новата актуализация 29.