Final Fantasy Crystal Chronicles беше скучен за един играч, но наистина страхотен в кооперацията

Ремастерът на Final Fantasy Crystal Chronicles ще излезе на 27 август. Авторът на MeinMMO Ирина Мориц получи разрешение да го тества предварително и смята, че трябва да опитате мултиплейъра на J-RPG класиката с приятелите си.

Жанр: Екшън-J-RPG | Разработчик: Square Enix | Платформа: PS4, Nintendo Switch, iOS, Android | Издание: 27 август 2020 г.

Final Fantasy Crystal Chronicles първоначално беше пуснат за Nintendo GameCube преди почти 17 години и е една от игрите, които много геймъри смятат за „класика на J-RPG жанра“. Така че за мен е малко неудобно да призная, че CC е една от малкото FF игри, които никога не съм играл.

Знам шокиращо. Но в началото на 2000 г. все още бях студент, който нямаше пари за две конзоли. Това беше или Кубът, или PS2. Можете да познаете какво избрах.

Съответно, познавах Crystal Chronicles само от слухове на колеги от форума. Ремастерът за Switch, PS4 и мобилните платформи ми даде възможност да затворя тази ужасна образователна разлика и да открия FF Crystal Chronicles като нов играч.

Препоръчано редакционно съдържание

На този етап ще намерите външно съдържание от YouTube, което допълва статията.

Показване на съдържание в YouTube Съгласен съм да ми се показва външно съдържание. Личните данни могат да се предават на платформи на трети страни. Прочетете повече за нашата политика за поверителност. Връзка към съдържание в YouTube Можете да гледате геймплей трейлър за Crystal Chronicles тук

За какво е Crystal Chronicles? CC е относително класическа J-RPG с бойна система за действие. Това се случва в свят, който е постоянно застрашен от разяждащия миазъм. Той обгръща света и гарантира, че целият живот постепенно умира.

Жителите на света могат да се предпазят от миазмата само с помощта на светещи кристали. Всеки град и село има свой кристал, който те пазят и пазят. Но силата на кристалите избледнява с времето. И тук влизате.

В CC играете авантюрист, който тръгва с каравана, за да събере ценните капки смирна роса и да я използвате, за да укрепите кристала на вашето село. Трябва да се борите през заразените от чудовища подземия, в края на които ви очакват специални кристални дървета, които ви дават смирна роса.

Последна фантастична игра, но все пак не наистина

Какво е различното от нормалния FF? Това в началото звучи като сравнително типичен J-RPG сюжет и запознатите с FF серията веднага ще се почувстват като у дома си в играта. Има например традиционните противници като бомбардировачи и боровинки, а също и мъгли.

Въпреки това, Crystal Chronicles е драстично различен от класическите игри за Final Fantasy за един играч. В началото първо създавате герой.

Можете да избирате от 4-те различни раси на Crystal Chronicles, които се различават по своята статистика, атаки и броня:

 • Clavat са основно типичните универсални хора
 • Lilty са най-силните физически бойци с високи стойности на атака
 • Yuke са класически фокусници и могат да правят магии по-бързо
 • Селки също изглеждат човешки, но статистиката им е по-злодейска
Можете да имате до 8 различни героя в Crystal Chronicles и да превключвате свободно между тях в играта

Веднага след като създадете своя герой, след кратко въведение, вие се отправяте направо в големия свят, за да събирате смирна роса за вашето село. Премествате се с караваната си от едно място на картата на света на друго, като по пътя ви се случват различни събития.

Историята на Crystal Chronicles е разказана до голяма степен чрез тези събития. Очевидно случайно попадате на друг керван или чувате слухове за зъл Черен рицар. И по този начин научава все повече и повече за света, неговите обитатели и опасностите.

Но винаги трябва да държите очите си отворени и да посещавате някои места няколко пъти. Играта не ви дава дневник на куестове или каквито и да било намеци кои събития къде ще се случат. Вие сами трябва да внимавате.

Пътувате с караваната си от едно място на световната карта на друго и изследвате местата, които намирате по пътя.

Този непряк начин за напредък в историята е това, което отличава CC драстично от своите братя и сестри от FF с директно и линейно разказване на истории.

Така че по някакъв начин тук нещо липсва

...

Трябва да бъда честен: Crystal Chronicles не успя да ме вземе през първите няколко часа от тестовата ми игра. Преместих се от едно място на световната карта на друго, търсейки причина да продължа да играя.

Измиването на подземия за Миро-роса просто не беше забавно.

Геймплеят на Crystal Chronicles е много прост. Затова бързо влязох в рутинен спам на същите атаки, за които знаех, че са ефективни. Бързо стана монотонен и ме накара да се съсредоточа повече върху новия епизод на „Критична роля“, отколкото върху играта.

След като донесете 3 капки смирна роса във вашето село, можете да видите видеоклип от празника. За съжаление всяка година е една и съща сцена.

Противниците не бяха предизвикателство и битките с шефове също са проектирани така, че да можете да ги играете удобно като соло играч.

Историята, обичайната причина да играя J-RPG, е съвсем различна. Чувства се по-скоро като скелет за геймплея, отколкото като фокусна точка на играта. Тези, които се радват на интересни герои и вълнуващи сюжетни линии, няма да си отидат с нищо тук.

На всеки ъгъл имаше чувството, че нещо липсва. И го направи. Нямаше други играчи. Веднага след като успях да кацна в мултиплейър група, пред мен се отвори съвсем нова перспектива.

Как работи мултиплейърът?
Мултиплейърът в Crystal Chronicles е ограничен до подземията, което означава, че продължавате да се движите сами на световната карта. Работи по много класически начин:
- Можете да създадете група от до 4 играчи с приятелите си
- Потърсете някой в ​​общия преглед на групата, който ви подхожда по отношение на напредъка.
- Като алтернатива можете просто да оставите играта си в подземие, отворено за други хора, били те чуждестранни авантюристи или вашите приятели
Преходът между единичен и мултиплейър е безпроблемен и има неограничена кръстосана игра. Трябва обаче абонамент за Sony или Nintendo, за да можете да играете онлайн.

Пъзел от тъмницата направо от книга с картинки

Crystal Chronicles е пълзел от подземия, в центъра на който е годишен цикъл, свързан със събирането на роса от смирна. Принципът е прост:

 • Тръгвате с караваната си, която може да се състои от до 4 играчи
 • Съберете 3 капки смирна роса от 3 различни подземия
 • Върнете го в селото си и годината ще свърши
Винаги ще имате този предмет със себе си в Crystal Chronicles, независимо къде ще ви отведе пътуването.

Но не можете да посещавате същите 3 подземия всяка година. Мирната трябва да се възстановява за една година. Това означава, че следващата година трябва да пътувате до други подземия.

Това създава хубав цикъл на игра, който ви принуждава да се придвижвате все по-напред и по-далеч и да посещавате нови подземия с вашите партньори за кооперация.

Когато дървото се възстанови и в подземието има нова смирна роса, някои елементи на играта също се променят:

 • Добавят се нови опоненти
 • старите противници стават по-силни
 • Шефовете получават нови умения
 • понякога се отварят нови пътища
 • има нови съкровища

Затова определено си струва да посетите старите подземия. С течение на времето подземията стават по-сложни и получават и някои пъзели, които трябва да решите.

Така работи в групата: Но не можете да се разхождате из подземията, както искате. За да не бъдете убити от миазма, винаги трябва да стоите близо до своята чаша, в която е събрана роса смирна.

Защитният щит на потира има определен радиус на действие, който не трябва да напускате. В мултиплейъра има забавна динамика, че един играч привлича бокала с него и на практика показва пътя, а останалата част от групата го следва и го предпазва от чудовища, ако е необходимо.

Тази доста проста механика също така гарантира, че играчите в подземието винаги остават близо до останалите и не бягат някъде другаде.

Синият кръг ви показва безопасната зона, в която можете да се движите като група. Извън това продължавате да страдате и да умирате.

По време на моята мултиплейър сесия резултатът беше, че влязох в Discord с колегите си играчи и там се разбрахме в коя посока трябва да тръгнем по-нататък и кои ъгли искахме да разгледаме по-отблизо.

Проста бойна система, в която можете бързо да влезете

Ето как работи в битка: Бойната система е ориентирана към действие и най-добре бих я сравнил с класическите игри "Legend of Zelda". Можете да атакувате нормално с оръжието си и да го използвате, за да изпълнявате прости комбинации или, като алтернатива, да зареждате атака и по този начин да причинявате повече щети.

Магическата система се върти около предметите, които можете да намерите в подземията. Когато пресечеш пътя си сред тълпите врагове, те често оставят кристали зад себе си, които ти позволяват да направиш магия. Те включват много класическите заклинания на Final Fantasy като огън, лед или мълния за елементарна атака или Vita и ангели за изцеление и реанимация.

Подземията са прости, но разнообразни в обстановката си. Има пусти мини, крепости и замъци на чудовища

Обикновено всеки член на групата в подземието получава своя плячка, което означава, че не е нужно да се биете с другите за Гил или Фениксфедер. Магическите кристали се изпускат само веднъж за цялата група. Така че има голяма разлика кой ги събира.

Например, ако имате играч с вас, който играе един от магическите Yukes, тогава има смисъл този човек да събира заклинанията за атака. Юките са доста слаби във физическия ръкопашен бой, но имат намалено време за магии.

 • По същия начин можете да назначите член на групата да лекува групата с Vita
 • Друг играч би могъл специално да се погрижи за по-малки противници в битките с шефове, които продължават да изскачат там и да си изнервят нервите
В един играч магическият синтез се случва автоматично в менюто ви. След това можете просто да спамвате заклинанието непрекъснато.

Всички магически кристали работят само в съответното подземие, в което са били намерени. Когато отидете на следващото място с войската си, трябва да започнете да събирате от самото начало. Което обаче не е трагично, тъй като шансовете за спад са доста високи.

Можете също да обедините заклинанията си, за да увеличите или промените ефекта им. За целта играчите трябва да си сътрудничат и да припокриват областите на своята магия. Например, ако поставите 2 пожара един върху друг, излиза по-силната версия Feura.

ЪъъПодобни игри можете да намерите в следните статии:

 • Това са 25-те най-добри кооперативни игри, налични в момента на PC, PS4, Xbox One и Switch
 • 6-те най-добри аниме MMORPG от 2020 г.

Мултиплейърът изтри монотонността от масата

Това беше смешно за мултиплейъра: Кооперативната мултиплейър се почувства като глътка свеж въздух. Фокусът на геймплея се измести от монотонен спам към атака към споделеното преживяване на играта, работата в екип и всичко придоби съвсем различна динамика.

Хванах се не само да се грижа за себе си в битка и да спамя обичайните си ефективни ходове, но и да се грижа за съотборниците си:

 • В момента има малко чудовища на терена?
 • Трябва ли чашата да се премести?
 • О, Боже! Нашият магьосник просто подаде лъжиците!

В група игралното преживяване за мен предизвика приключение, подобно на играта „Писалка и хартия“ Dungeons and Dragons. Само в аниме погледа. Бродяхме заедно из подземията, търсейки съкровища, сваляйки чудовища и се смеехме на глупави ситуации и грешки.

След като завършите подземието, вие седите в кръг с други играчи и пишете писма на семейството си, които чакат в селото за смирна роса

За да дадем малък пример: Една от груповите механики в Crystal Chronicles е, че всеки играч при влизане в подземието получава малка „задача“, която им дава бонус точки.

 • Вземете предмети
 • Отворени кутии
 • Убивайте врагове с магия

Такива неща. Така че се разбрахме кой какво направи и му обърнахме внимание. Така беше казано по време на нашето изследване на подземието: "Хей, по-добре събирай нещата, което ти дава бонус точки " или "Оставих врага тук жив, можеш да го убиеш с магия за точки " ".

Във всеки случай можете да кажете, че разработчиците са създали играта с мултиплейър като фокус. Без него Crystal Chronicles ми се струва празен.

В края на подземието играчите могат да изберат бонус, който ще бъде добавен към тяхната статистика. Играчът, събрал най-много точки в подземието, има право да гласува първи.

Това е уловката: Ако искате да играете Crystal Chronicles с напълно непознати, в мултиплейър могат да възникнат проблеми. От една страна, можете да общувате в играта само с помощта на готови фрази, няма чат.

Друг проблем идва от разликата в напредъка. Crystal Chronicles няма сватовство, което да се сортира по "ниво". Това означава, че рано или късно ще попаднете в група с твърде силни или твърде слаби играчи.

Тогава това е толкова забавно, колкото звучи. Твърде силните играчи демонтират всичко, което не е на дървото в 3 и ви е позволено само да хаквате след това, без наистина да участвате в действието. И обратно.

Per
 • Лесен за разбиране геймплей
 • Плавна мултиплейър кооперация за бързи обиколки или дълги сесии с приятели
 • Умни механики за геймплей, които поддържат сътрудничество по време на игра
 • Много "след игра" благодарение на подземията на много нива
 • Безплатна "олекотена версия ", която ви позволява да тествате играта
 • Класическо J-RPG усещане
Контра
 • Малко разнообразие в геймплея
 • Аниме графичен стил, който трябва да ви хареса
 • Напредъкът на оттапянето на смирна се запазва само за домакина на сесията
 • Ако нямате късмет, лошият баланс на играча може да развали забавлението в мултиплейър

Потенциал: Наистина е смешно, когато си навън с приятели

Final Fantasy Crystal Chronicles беше един от първите внимателни опити на Square Enix за реализиране на мултиплейър игри.

Играта се поддържа много проста и не предлага нито страхотни опции за изграждане на любителите, нито сложна механика, която трябва да овладеете или която представлява голямо предизвикателство. Но мисля, че не е необходимо.

Crystal Chronicles има чар и откриването на подземията с приятели ми се стори изненадващо забавно. Особено, ако вземете предвид, че съм обхождал венците си в режим Solo и съм се чудил кога започва да е забавно.

Ако нямате нищо против сладкия аниме вид на играта, тогава определено бих препоръчал да разгледате Crystal Chronicles. Това е сладка игра, олекотената версия е безплатна за изтегляне и има първите 3 подземия, които можете да играете. Опитай го.

Във всеки случай вече се договорих да се срещна с някои авантюристи, които да изследват подземието заедно за следващата седмица.

Ирина Мориц

Мениджър на общността в MeinMMO