Genshin Impact: "В миналото всеки правеше пари с омраза - залагахме на любов "

Много онлайн игри са за събиране на по-добра екипировка и укрепване. Това е особено важно в борбата срещу други играчи (PvP). Механизмите Pay2Win често се използват за справяне с тази необходимост, за да бъдат по-силни от другите и да им отмъщават. Genshin Impact обаче поема по малко по-различен път и е много успешен с него.

Какво е особеното при Genshin Impact? Новата кооперативна RPG Genshin Impact използва малко по-различен подход от много безплатни онлайн игри. Въпреки че тук получавате само най-добрите герои и оръжия чрез случайна система gacha, стимулите трябва да надхвърлят темата "най-добро оборудване " - в края на краищата играта не предлага PvP.

Вместо това трябва да се чувствате свързани с героите и да платите за тази връзка. Разработчиците играят със сладкия и секси външен вид на героите, но се отказват от разочарованието, което някои MMO с печалба печелят със себе си.

Платете за любов, вместо за омраза

Какво казват разработчиците? Лю Вей, един от съоснователите на разработчика на Genshin Impact miHoYo, говори на конференция за стратегията за монетизация на компанията през 2017 г..

Според него много масови игри разчитат на омразата и състезателната мисъл между играчите:

Тогава масовите игри печелеха пари от омраза между играчите след битка. Доходът идва от състезанието между играчите. Играчите искаха да бъдат по-силни от другите и да станат номер 1 на даден сървър.

Но miHoYo искаше да се похвали с друг метод:

Запитахме се защо искаме да платим за него: тъй като обичаме определен виртуален герой, сме готови да платим за него. Този импулс за плащане беше противоположен на това, което основните игри трябваше да предлагат по това време.

Около героите в Genshin Impact се е образувала култура с (не винаги възрастни) смачквания, фанарти и мемове.

Проработи ли? Концепцията на китайската компания е успешна. Само две седмици след пускането, Genshin Impact възстанови всички разходи за разработка от 100 милиона долара.

Според South China Morning Post, miHoYo стартира през 2012 г. с бюджет от $ 14 750 и 3 служители. През 2018 г. се твърди, че компанията е генерирала около 300 милиона долара продажби. Освен това около 1500 души сега работят за компанията.

Пътуването далеч не е приключило и за Genshin Impact. RPG ще продължи да се снабдява с ново съдържание като игра за услуги в бъдеще, включително нови герои, разбира се.

Pay2Win и проблемът с разочарованието

Какво е Pay2Win? Според Urban Dictionary, Pay2Win е за получаване на по-добри предмети от други играчи срещу заплащане и за кратък период от време. В екстремни случаи това нарушава баланса на играта толкова много, че имате само един шанс да спечелите - а именно като залагате пари.

Pay2Win се появява предимно в безплатни онлайн игри (безплатни за игра) и започва там, където играчите бързо се разочароват и ядосват:

  • Изправен съм пред предизвикателство, което продължавам да се провалям. Имам нужда от по-добро оборудване, за да ги овладея
  • Бях победен от друг играч. Сега имам нужда от по-добра екипировка, за да отмъстя

Играта с омразата и разочарованието на комарджиите работи дори в по-малки кръгове и без да се инвестират истински пари. Във Vanilla WoW например в аукционната къща се продаваше добро оборудване за персонажи около ниво 19 на високи цени. Те бяха закупени от играчите, за да не загубят на първите бойни полета, но сами да бият враговете си.

Имаше и дискусии за Pay2Win и залози с реални пари около MMORPG Black Desert.

Pay2Win може да приеме голямо разнообразие от форми:

  • В Black Desert Mobile можете да закупите валута по време на игра за истински пари и да получите най-мощното оборудване от аукционната къща. Но това не ви прави по-силни от тези, които се занимават с ферми в играта - в края на краищата те пускат това оборудване за продажба.
  • Други игри предлагат по-бързо възраждане или отвари с допълнителни щети. Тези бонуси трябва да бъдат закупени и да носят предимство, особено в PvP, което неплащащите играчи никога няма да получат.

Pay2Win се вижда много различно от играчите. Някои са толерантни - за тях Pay2Win започва само с закупуване на по-силна броня или по-добри умения. Други смятат, че по-големите запаси или XP или увеличаване на плячката са проблематични.

“Clean Free2Play ” е успешен, Pay2Win вреди на MMO

Свързаността работи и без момиче: Системата, която Genshin Impact използва, за да накара играчите да плащат, не е свързана изключително с Pay2Win или "секси" герои.

Стрелецът Fornite напълно се освобождава от Pay2Win, но успява да генерира много приходи с кожи. Играчите искат да "изглеждат готино", да бъдат част от него и винаги да носят "най-новите дрехи" - точно както в реалния живот.

През 2019 г. той има оборот от 1,8 милиарда долара, което го прави номер 1 сред най-успешните игри Free2Play. League of Legends също е в топ 5 и тук се използват само козметични кожи.

LoL разчита на много нови кожи за добре познати герои и дори е създал виртуална група, наречена K / DA за тази цел.

Pay2Win вреди на целия жанр: Още през 2017 г. докладвахме за проблемите, свързани с Pay2Win и свързаните с него недостатъци. Експертът по монетизация Рамин Шокризаде твърди, че търговията със злато и Pay2Win са нанесли сериозни щети на MMO жанра.

Чрез закупуване на съдържание по време на игра за истински пари, то губи своята стойност и това обезценява работата на "истинските играчи ". Престижният артикул вече не струва нищо, ако всеки го има.

Експертът вижда „чистия Free2Play“, особено в кожи като LoL и Fortnite, като по-успешни и ориентирани към бъдещето, но също така вижда, че разработчиците имат задължение да предприемат действия срещу търговията със злато и подобни проблеми.

В момента се разработват 8 обещаващи MMO и MMORPG. Разкриваме какво ги прави интересни и ако са известни, как искат да си осигуряват приходи.

Източник (и): South China Morning Post