Нямам представа какво правя в WoW Shadowlands, но е страхотно

Shadowlands, последното разширение на World of Warcraft, беше пуснато преди малко по-малко от седмица. Редакторът на MeinMMO Александър Leitsch за пръв път се потопи в WoW на дребно и направи няколко интересни преживявания, докато нивелира.

Поради коронавируса и натрупаното обезщетение за свободно време, имах дълъг уикенд и го използвах, за да проуча подробно WoW на дребно. Защото, въпреки че съм голям фен на MMORPG, миналото ми в WoW е управляемо:

 • По време на освобождаването бях само на 12 години и разходите за абонамент за родителите ми не можеха да става и дума. Вместо това се влюбих в Guild Wars 1 и по-късно в няколко други MMORPG, включително AION, Black Desert и Guild Wars 2, където имам над 7500 часа игра.
 • Само за издаването на Cataclysm играх WoW в продължение на няколко седмици като част от Нека играем. Но ние смелваме с усилване на XP, подземия и професионалисти, които застанаха до нас.
 • В началото на 2020 г., по време на първите ограничения на Corona, опитах WoW Classic и преоткрих старата си любов към MMORPG. Но на ниво 60 в някакъв момент свърши - просто нямам достатъчно време за набези

С Shadowlands най-накрая исках да дам шанс и на дребно. Поради корекциите на нивото си помислих, че сега може би е идеалният момент да започнете.

Но нивелирането беше изключително хаотично за мен. Не съм бил толкова объркан и в същото време толкова ентусиазиран от MMORPG, колкото сега съм за World of Warcraft. Но един след друг.

Джейна ме разсейва от Артас и нещо с Vashj ’ir

Как върви изравняването в Shadowlands? Ако започнете с Shadowlands сега, трябва да посетите острова на изгнаниците в началото. Там научавате механиката на играта.

Но реших да не го направя и започнах нормално като нов ловец на ниво 1 в стартовата зона на джуджетата - тъй като вече бях играл WoW преди, можех да избирам тук. Следвах първите куестове до ниво 10, както се очакваше, след това бях изпратен в Stormwind, където трябваше да говоря с Chromie.

Chromie ми позволява да избера разширение, което искам да изравня оттогава. На теория можех да остана в старите райони и да натрупам опит там. Но като стар фен на WC3 бях привлечен от Northrend и Arthas, краля-лич. В Stormwind обаче в началото всичко се обърка.

Артас е един от най-известните герои в историята на Warcraft. Разбира се, че исках да изживея историята му.

Какво стана? По пътя към Chromie минах покрай замъка Stormwind. Там изведнъж Джейна заговори с Праудмур. В страхотна видеопоредица тя разказа за Кул Тирас и че абсолютно трябваше да пътува до там.

Това звучеше вълнуващо, затова изтичах до пристанището на Штормград вместо Хроми. Когато стигнах до пристанището, говорих с NPC, който спешно искаше да ми даде куест. След като приех куеста, веднага ме телепортираха до Vashj 'ir, подводната зона на Cataclysm.

След 3 куеста беше твърде глупаво за мен, затова дръпнахте Hearthstone и избягахте от Dun Morogh обратно към Stormwind. Този път взех правилния кораб и той отиде до Кул Тирас.

Кул Тирас и липсата на предистория

Какво се случи в Кул Тирас? В зоната Кул Тирас, която беше напълно нова за мен, не разбрах какво става. Очевидно Джейна е предала дома си и сега е заключена. Точно като мен, каквото и да имах общо с това предателство.

Колкото и объркан да бях от историята, толкова се забавлявах в Кул Тирас.

 • Историята беше разказана хубаво.
 • Един изравнен изключително бързо за душата ми, измъчван от Classic.
 • Особено ми харесва "системата от глави ". Винаги съм знаел къде съм в историята, къде отивам и преживявах едно приключение след друго.
Системата от глави, която съществува във всяка зона.

Изглежда обаче съм пропуснал някои куестове, защото противно на това, което очаквах, не бях на ниво 50 след Кул Тирас.

Затова се върнах в Нордренд.

Взимам поредния грешен завой!

Случайно да отиде на война вместо Northrend: Направих нов грешен завой - този път в Кул Тирас - и за кратко се озовах в атака срещу Зандалари някъде в бойната кампания на Битката за Азерот.

Взех си спътник - макар че нямам представа какво може да направи. Явно има мисии, но за това трябва да отида на кораб. Никой не ми казва къде е този кораб. Поне корабът, на който имам спътника, не беше. По някое време със сигурност ще попитам д-р. Google!

Заслужава ли си да започнете с WoW Shadowlands? Чуйте го в подкаста MeinMMO

В последния подкаст обсъждаме с нашия гост Мерилин Маркс от GameStar за WoW Shadowlands, какво се е променило и дали трябва да се върнете след дълга почивка.

Към подкаста на Spotify

След кратка интермедия обаче напуснах войната и заминах за Штормгайнд, за да замина най-накрая за Нордренд - минаха само около 12 часа след моето реално решение!

В ледения север, за моя изненада, системата от глави ме очакваше отново. Така че играх гладко и спокойно през борейската тундра - до ниво 49.

Накрая в Shadowlands: На 49 отново ме извикаха в Штормград и трябваше да отида в посока Shadowlands. Само кратка последователност с Болвар Фордрагон ме запозна с историята на Сенчестите земи. Но всъщност не ги разбрах.

В момента все още съм на път в Shadowlands, ловецът ми е на ниво 54. Но вече съм развълнуван да видя как продължава историята. Защото поне самия камион на Shadowlands, който следвам този път от самото начало.

Повече за Shadowlands на MeinMMO:

 • WoW Shadowlands: Заслужава ли си да се присъедините след 16 години? - Чуйте го в подкаста MeinMMO
 • Кой договор трябва да играя в WoW Shadowlands? Общ преглед за всички класове
 • WoW DPS класация за Shadowlands - най-добрите класове
 • Виждал съм всичките 8 подземия от WoW Shadowlands - това са 3-те най-добри

Забавление въпреки пълното объркване

Въпреки че съм напълно объркан от многото пътувания и пропуските в историята, уикендът с WoW на дребно беше наистина забавен. Винаги е вълнуващо да откриете „нов“ MMORPG и можете да кажете какво искате за WoW, това е просто една наистина хубава, добре настроена и добре направена игра.

Всъщност това е количката, която ме държи в движение:

 • Исках да разбера какво се е случило с Джейна, след като е била заловена.
 • Наистина исках да видя краля-лич.
 • Исках да бъда сред първите, които видяха историята на ново разширяване.

Наясно съм, че съм закъснял с всичко това и че трябва да си накарам малко объркване. Но ако започнете с Shadowlands като мен и може би имате още по-малко познания за знанията от мен, бихте могли да бъдете смазани от всички възможности.

Съветът ми всъщност е да играете чрез разширение от началото до края и да не се разсейвате постоянно. Класическите зони, горящият кръстоносен поход или гневът на краля-лич биха били мъдри. От Mists of Pandaria - това е моето усещане - историята се основава на предишните събития, които са трудни за разбиране без предварително знание.

Ако искате да преминете наистина бързо, трябва да играете Warlords of Draenor. Има модерни куестове, много XP за "Говорни куестове " и съкровища, които дават XP за грабеж.

Силвана е един от антагонистите на Shadowlands.

Между другото, ако искате да прочетете цялото учение на World of Warcraft, ще намерите подробно резюме от Кортин тук:

Историята от World of Warcraft до днес - обобщените цели знания