Идва ли Final Fantasy XIV Част 2? Шефът на MMORPG работи върху нова игра

Директорът на MMORPG Final Fantasy XIV работи по нова игра за следващото поколение (вероятно PS5, XBox Series X). Тук можете да намерите цялата информация, която имаме за него в момента.

Това е шефът на MMORPG Final Fantasy XIV: Разработчикът на Square Enix Наоки Йошида стана известен с успешното си рестартиране на неуспешния MMORPG FFXIV Online и оттогава пое ролята на режисьор и продуцент на играта. Той е и креативният шеф, но отговаря и за практически въпроси.

Въпреки че Йошида е известен главно чрез FFXIV, това не е единствената зона на отговорност. От 2019 г. той оглавява новосформирания 3-ти отдел за развитие на Square Enix, който се фокусира върху MMO.

Сега Йошида и екипът му работят по нов, все още не обявен голям проект за Square Enix.

Следващият основен проект след Final Fantasy XIV

Какво знаем за играта? Фактът, че Йошида работи по голям необявен проект, не е нищо ново. Работата по новата игра беше потвърдена преди година. Ето какво знаем за него:

 • Това е голям проект AAA
 • Той ще бъде разработен за следващото поколение, така че вероятно PS5 и Xbox Series X.
 • Той се разработва от 3-ти отдел за развитие под ръководството на Наоки Йошида
 • Това е следващият основен проект на третия отдел за развитие след Final Fantasy XIV
 • Ранната фаза на разработка приключи и играта навлезе в мащабна фаза на развитие

Има и първа концептуална творба за проекта, която трябва силно да напомня на феновете на FFXIV от град Ишгард:

Първото и единствено концептуално произведение на изкуството за новия проект на Йошида

Бяха обявени и няколко нови позиции, работещи по големи проекти през 3-ти. Отдел за развитие на Йошида в перспектива. Търсим цялата гама разработчици:

 • Дизайнер на игрови системи
 • Вражески дизайнер
 • Художник по околната среда
 • аниматор
 • Инженер на игровата система
 • няколко други места.

За съжаление от обявите за работа не е възможно да се разбере каква игра може да бъде това. Но това отново подчертава размера на проекта.

Final Fantasy XIV-2, ново MMO или нещо съвсем различно?

Все още липсва информация за това коя игра ще бъде големият проект на Йошида. Но има различни варианти.

Какви са предимствата на MMORPG? След реорганизацията на Square Enix през 2019 г. Йошида стана ръководител на 3-ия отдел за развитие с фокус върху MMORPG. Това включва FFXIV, разбира се, но също така FFXI и Dragon Quest Online.

Тъй като новата игра трябва да бъде един от основните проекти на 3-та дивизия, има смисъл само, че е MMO.

Final Fantasy XIV работи вече много години и можете да разберете, като погледнете играта. Ако се вгледате внимателно, активите и текстурите изглеждат пикселизирани.

Според Йошида преразглеждането на играта ще струва много време и ресурси и ще забави цикъла на новите актуализации, които той иска да избегне. Така че засега няма да има големи графични актуализации за FFXIV. Както беше в случая с Blade and Soul, който премина към Unreal Engine 4.

Следователно е възможно вместо това да се разработва нов MMORPG, който съответства на графичните стандарти на Next Gen.

FFXIV може да изглежда много хубаво, но текстурите казват на играта на колко години е.

Какво говори срещу MMORPG? Изявление на Йошида, което той направи по време на интервю в Париж Фен Фест говори срещу нов MMORPG и преди всичко FFXIV-2.

Той каза, че подобна игра е малко вероятно, докато Final Fantasy XIV е финансово силна. В момента FFXIV се справя по-добре от всякога.

Square Enix наскоро публикува своя отчет за инвеститорите за финансовата година 2020, в който подразделението MMO публикува нова рекордна година както по приходи ($ 370 млн. USD), така и по нетна печалба ($ 180 млн. USD).

Приходите от MMO достигнаха рекорден връх през 2020 г..

MMO подразделението е само малко зад мобилния Spate (190 млн. Долара) по отношение на печалбата, която досега е била на върха в дигиталното забавление.

Въпреки че MMO областта също се състои от FFXI и Dragon Quest MMORPG, добавката FFXIV Shadowbringers съставлява по-голямата част от финансовия успех.

В интервю за MeinMMO Йошида също каза за разширяването на Shadowbringers:

Ако трябва да разделим текущата сюжетна линия на сагата "Hydaelyn and Zodiark ", тогава да, тази сюжетна линия бавно приключва. [

...

] Но искам да подчертая, че това не е краят на Final Fantasy XIV.

Той сравнява FFXIV с телевизионен сериал. Колкото по-популярен става, толкова по-вероятно ще продължи да получава ново съдържание. Като нови сезони в сериалите.

MMORPG от Yoshida отчита непрекъснато нарастване на броя на играчите и доходите от рестартирането си през 2013 г. Следователно е малко вероятно от гледна точка на това, че може да се разработи „заместител на FFXIV“.