LoL успява там, където много други игри се провалят - успешни отделяния

Когато League of Legends излезе през 2009 г., MOBA избухна за мнозина. Всъщност изглежда, че това е много по-голяма реклама на LoL. Тъй като 11 години по-късно играта все още е успешна и сега успя да установи други заглавия в напълно различни жанрове.

Колко успешен е LoL? През 2019 г. разработчиците разкриха, че в пиковите моменти около 8 милиона играчи са онлайн едновременно в LoL. Това го направи най-популярната компютърна игра в света.

През третото тримесечие на 2020 г. уебсайтът на Esports Observer определи LoL досега най-влиятелната игра на пазара - измерва се като изразени часове, гледани часове и турнири.

Според уебсайта за анализ SuperData, LoL се очаква да реализира общо около 1,75 млрд. Долара през 2020 г. Това означава, че играта е поне 6-та сред най-продаваните игри Free2Play, надминат само от мобилните игри и мултиплатформерът Roblox.

Най-продаваните игри Free2Play от 2020 г. (чрез SuperData).

Но не само продажбите на LoL са силни:

 • Всяка година Riot кара милиони хора да гледат света. От всички заглавия на esports лигите и турнирите в LoL изглеждат най-професионални. Дори разчитат на младежките лиги и връзка с любителския спорт.
 • С виртуалната лента K / DA разработчиците отвориха изцяло ново поле. Сега издадоха собствен албум, който може да се чуе на много музикални платформи.
 • Не на последно място, Riot Games пуснаха 3 нови игри за вселената LoL през последните две години: Teamfight Tactics, Legends of Runeterra и сега Wild Rift. И всички те са успешни.

LoL е убедителен, дори и да не е MOBA

Какво е толкова специалното в отделянията?? Отделянето на успешни серии от игри не е необичайно:

 • Играта на карти GWENT е разработена за The Witcher 3, чиято конзолна версия оттогава е прекратена
 • В AION те опитаха късмета си с Legions of War, мобилна игра, която не оцеля през 2020 г.
 • Подобно на LoL, Dota разчиташе на автоматичен шах с името Dota Underlords, който обаче вече беше загубил значително по брой играчи в началото на 2020 г.

Голямата разлика обаче е, че едва ли някой играч все още има посочените заглавия на радара си или някои от тях дори са прекратени. В сравнение с основната игра, те не можеха да надделеят.

Броят на играчите в Dota Underlords продължава да намалява, 202 254 в Peak вече са далеч (чрез Steamcharts).

Игрите за LoL обаче все още са много популярни или са успешни веднага:

 • TFT има 33 милиона играчи през септември 2019 г., 3 месеца след официалното му пускане, според Riot.
 • Wild Rift, който все още е в бета версия, има над 12,5 милиона изтегляния и генерира над 10 милиона долара приходи между 27 октомври и 18 декември.
 • Легендите за Рунетера започнаха трудно, но все още се разработват. Още преди началото разработчиците имат ясна визия за това как да продължат и досега се придържат към това.

Дълбочина в символите и внимание към детайла

Защо LoL заглавията са толкова успешни? Легендите за Runeterra, Teamfight Tactics и Wild Rift са разположени в една и съща вселена - в света на Runeterra. Стилът на изкуството, героите и съдържанието вече са известни от LoL и там също са обичани.

Тъй като, въпреки че това е PvP игра и в нея почти няма разказване на истории, разработчиците отделят известно внимание на детайлите и създават огромен познавателен каталог извън играта. Всеки герой има задълбочена предистория.

Братята се бият помежду си, героите са изненадващо уязвими и се създават необичайни съюзи. По време на игра вие по същество изпитвате тези истории под формата на емоции, само ако единият герой реагира особено на другия.

Но играчите понякога са много точни и ако историята не се получи, има съпротива от страна на играчите, какъвто беше случаят с шампионката Серафин миналия път.

Повече за LoL на MeinMMO:

 • Европа и Азия са твърде добри в LoL - затова Америка променя формата на турнирите си
 • "Богът на LoL " сега иска да унищожи екипа, който той създаде
 • Колко League of Legends е в Wild Rift? Играхме на новия LoL Mobile

Доколко играчите са свързани с историята, беше показано наскоро и с обявяването на предстоящия LoL MMORPG. Публикацията беше разгледана над 70 000 пъти тук в MeinMMO, въпреки че беше само кратък туит.

В коментарите бързо стана ясно, че играчите с нетърпение очакват MMO заради самия Riot, но и заради знанията и героите.

Читателят на MeinMMO Брон пише например:

Където Riot не успя да ме вземе с техния геймплей от LoL, те го направиха още повече с грандиозния си стил на изкуство и невероятно доброто си познание. Винаги съм се интересувал много от това как изглежда светът извън Summoner's Rift, но освен видеоклиповете в Youtube едва ли е имало истински материали за изображения, които да показват този свят правилно (или просто бях твърде глупав, за да намеря подходящ материал за изображения ).

Така че наистина го очаквам с нетърпение и се надявам, че опитът за MMO ще даде плод тук.

Riot е изградил известно доверие през годините и се смята за едно от малкото студия, на които дори се приписва успешна MMO.

Нова игра за един играч е в началните блокове: В допълнение към съществуващите заглавия, ролевата игра "Ruined King " също ще се появи през 2021 г., която също се върти около историята на Runeterra.

Целта на Riot е огромна LoL вселена

Както разработчиците ни разкриха на пресконференция за K / DA, тяхната цел е да развият огромна вселена около LoL - с всичко, което върви с нея.

В допълнение към игрите, огромните турнири и музика, епичната кинематика също играе важна роля. Един от най-известните видеоклипове е може би “Warrior ”, който сега е гледан повече от 290 милиона пъти. Но дори малки видеоклипове като трейлър за Wild Rift получават 40-те милиона гледания почти моментално.

Съвсем наскоро Riot Games отвори света на социалните медии. За шампионката Серафин те създадоха профили в Twitter или Instagram и публикуваха снимки, поговорки, но и "тревогите " на шампиона. За някои играчи, които отидоха твърде далеч, но като цяло профилите бяха голям успех. Междувременно групата K / DA също ги има.

Faker се смята за бог на LoL и е спечелил слава дори извън играта. В Корея дори искаха да променят законите за него.

Но особено в областта на еспорт, едва ли друга игра може да се конкурира с LoL. Професионалната постановка на отборите и играчите също играе роля. Те изграждат имидж и стават рекламни герои, както е в "истинския " спорт.

По-конкретно постановката на Faker 2019 предизвика много реакции:

Всички обичат плачещия бог LoL пред световете - 3 видеоклипа поставят Faker