Търсенето на PS5 все още е огромно - защо има толкова малко предлагане?

Много потребители в Германия и другаде биха искали да си купят PS5. Но има твърде малко. Според докладите ниското предлагане за новата PlayStation 5 се дължи на липсата на наличност на компонент. Какво точно се крие зад него?

Мнозина биха искали производители като Sony или Microsoft да произвеждат повече конзоли, така че ботовете и скалперите да не могат повече да си правят пакостите, да купуват конзолите и след това да ги продават в eBay на високи цени.

Но това не е толкова лесно, защото истинската причина за малкия брой конзоли е един компонент. Това са полупроводници, които се използват почти навсякъде.

Поради Corona и голямото увеличение на устройствата за домашен офис като компютри, монитори или графични карти, необходимостта от полупроводници също се увеличава, както показват новите доклади.

Полупроводниците са необходими навсякъде и са търсени както никога преди

Който се нуждае от полупроводници така или иначе? Полупроводниците се използват и използват в редица области. Те включват:

  • Процесори и графични чипове
  • автомобили
  • оптични устройства като камери
  • Хладилници
  • Захранващи блокове за захранване на други устройства

В ежедневието ще срещнете полупроводници на много места. Без полупроводници няма да можете да използвате компютъра, смартфона или други ежедневни устройства. Без полупроводници не бихте могли дори да завъртите ключа за запалване в колата си.

Компютри, екрани, слушалки и смартфони: полупроводници са инсталирани навсякъде. Те просто са много търсени.

Ето защо те са толкова търсени: Пандемията и блокирането увеличават търсенето на устройства за домашен офис. За това са необходими редица полупроводници.

Хората искат лаптопи, принтери или игрови конзоли и тогава започва състезанието за тяхното производство. Тъй като хората искат повече устройства, те се нуждаят от повече полупроводници.

Но докато търсенето на определени продукти се увеличава, производителите на полупроводници трудно могат да се справят с производството. Това увеличава пречките.

Много производители, засегнати от тесни места за полупроводници

Откъде идват тези тесни места?? За да разберете откъде идва недостигът, трябва да разгледате производството на полупроводници. Производителите на чипове се доставят с така наречените вафли от други производители. Това са дискове, изработени от силиций с висока чистота, върху които схемите се прилагат в сложен процес.

Според Bosch-Presse производственият процес за производство на полупроводникови чипове от вафли може да отнеме до 14 седмици, тъй като това са сложни процеси: Използваният силиций трябва да бъде особено чист.

Компанията Moor Insights се занимава с полупроводниковата индустрия. Говорейки пред CNBC, основателят на компанията Патрик Мурхед обяснява как е започнал недостигът:

Настоящият недостиг на чипове започва с безпрецедентното търсене на компютри и периферни устройства, тъй като светът работи от вкъщи и ходи на училище.

Поради пандемията на короната и търговската война на САЩ с Китай, производството на важните полупроводници падна. Поради това производител като Semiconductor Manufacturing International (SMIC), който е един от най-големите китайски производители на чипове, имаше проблеми с износа на достатъчно полупроводници в САЩ. Тук обаче има производители като AMD или Qualcomm, които се нуждаят от тях за своите продукти (чрез CNBC.com).

Кой е засегнат от пречка?? Много производители са засегнати от пречките. В допълнение към производителите на хардуер, които произвеждат конзоли, смартфони или компютри, производителите на автомобили например трябва да се борят с проблеми.

Това е главно защото електронните автомобили изискват значително повече полупроводници от конвенционалните превозни средства. В резултат на това доставчици като Siemens, които доставят производители на автомобили като VW в Германия, се нуждаят от значително повече.

Благодарение на Corona хората започнаха да се интересуват повече от развлекателна електроника, поради което много производители на чипове ги доставят основно (чрез Süddeutsche.de).

Ако искате да научите повече за PS5 интересувате се, можете да се обърнете и към това тук на MeinMMO:

  • Толкова трябва да похарчите за всички аксесоари за PS5
  • Най-добрият игрален монитор за PS5 и Xbox Series X
  • Важни настройки и съвети за PS5, които всеки трябва да знае, за да започне

Най-важният производител на чипове за PS5 все още е AMD

Ето защо AMD е толкова важна: AMD прави всички чипове за конзолите от следващо поколение. В допълнение към PS5, това включва и Xbox Series X | S. AMD също произвежда процесори и чипове за графични карти. Поради бума на домашния офис, търсенето на графични карти също се увеличи. Това се отнася и за сравнително стари графични карти, които са се повишили поради Corona: