Twitch star xQc, reddit и Elon Musk се борят с Wall Street

Игралната сцена е подложена на фондова борса. Членовете на subreddit се обединиха и обявиха война на създадените хедж фондове. Става въпрос за дела на болната верига магазини GameStop. Потребителите на Reddit се възприемат като бунтовници срещу капитала и са подкрепяни от някои от водещите бизнес фигури в света като Марк Кубан или Илон Мъск, но също така звездата на Twitch xQc и иконата на esports FaZe Banks са на тяхна страна.

Какво става там? Веригата магазини GameStop е обречена, според традиционната оценка на експертите. Логиката е:

  • GameStop е магазин за дребно за видеоигри и хардуер
  • Видеоигрите се превърнаха в цифрова стока, като хората купуват и изтеглят игрите онлайн
  • Така че никой вече не се нуждае от такъв магазин - GameStop ще изчезне, както и видео магазините

В резултат на това изглежда, че създадените хедж фондове, които поемат по-високи финансови рискове от обикновените взаимни фондове, са поставили високи залози на цената на GameStop, която остава ниска и има тенденция да намалява допълнително.

Те правят това чрез къси продажби, така наречените шорти.

Но сега частни инвеститори, очевидно много геймъри, се събраха на Reddit и казаха: Ще купим акцията сега. Имаме добро усещане за GameStop.

Препоръчано редакционно съдържание

На този етап ще намерите външно съдържание от Twitter, което допълва статията.

Показване на съдържание в Twitter Съгласен съм да ми се показва външно съдържание. Личните данни могат да се предават на платформи на трети страни. Прочетете повече за нашата политика за поверителност. Връзка към съдържание в Twitter Милиардерът Марк Кубан казва: Той обича, че "малкият човек " вече е на спусъка.

Мемове срещу Уолстрийт

Частните инвеститори се тласкат един към друг в редакцията: Колко важно е да купувате акции на GameStop сега. Не трябва да се оставяте да бъдете възпирани, не трябва да губите смелост, трябва да преминете през цялото нещо и да го покажете на "големите".

Усещането е във въздуха: В момента правим революция.

Споделят се мемове от „Властелинът на пръстените“, „Шестото чувство“ и „Батман“, за да потвърдят, че се биете на страната на доброто и накрая да го покажете на хедж фондовете.

Те искаха да продадете промоцията GameStop, но вие не се кланяте на тиранията.

Препоръчано редакционно съдържание

На този етап ще намерите външно съдържание от Reddit, което допълва статията.

Показване на съдържанието Reddit Съгласен съм да ми се показва външно съдържание. Личните данни могат да се предават на платформи на трети страни. Прочетете повече за нашата политика за поверителност. Връзка към съдържание на Reddit

Това доведе до странна ситуация: Тъй като внезапно огромният интерес към покупката към GameStop гарантира, че цената на акцията се повиши - изключително:

  • Частните инвеститори, които се придържат към GameStop, сега правят много пари.
  • Създадените хедж фондове, които са заложили срещу GameStop, губят много пари.

Сега отделни плакати пишат на reddit колко пари са спечелили вече с кампанията и че никога не са били толкова горди, че са на reddit. Това допълнително подхранва тласъка.

Ревността на редакторите се подхранва от факта, че добре известни милиардери очевидно наблюдават внимателно действието и продължават да го подхранват чрез своите огромни канали в социалните медии.

Има туитове от Илон Мъск (43 милиона последователи) и Марк Кубан (8 милиона последователи).

Препоръчано редакционно съдържание

На този етап ще намерите външно съдържание от Twitter, което допълва статията.

Показване на съдържание в Twitter Съгласен съм да ми се показва външно съдържание. Личните данни могат да се предават на платформи на трети страни. Прочетете повече за нашата политика за поверителност. Връзка към съдържание в Twitter Илон Мъск има 43 милиона последователи, ако публикува нещо, нещата се случват.

Уолстрийт отвръща на удара и звездите на Twitch са бесни

Защо е толкова вълнуващо? Утвърдените инвеститори и медиите реагират критично на това действие. За тях това е координирана манипулация на курса отвън.

CNBC например цитира гейминг експерта Майкъл Пахтер, че зад възхода на GameStop не е имало вещество, което би оправдало делът да нарасне до 300 долара. За него това е като пирамидална схема (чрез cnbc).

За потребителите на reddit, от друга страна, не става дума за манипулация на цените, а за „необходимо противодействие“, за да може някой да покаже хедж фонда.

Открива се истинска класова борба. "Ние, хората, срещу Уолстрийт и неговите лакеи ":

Откъм бизнеса имаше критични статии за подредактирането и за случилото се там: Те бяха разпределени в правилния спектър. Това беше строго отхвърлено на reddit. Това само показва, че тези сайтове не пишат за частни инвеститори, а само за големите хедж фондове.

Препоръчано редакционно съдържание

На този етап ще намерите външно съдържание от Twitter, което допълва статията.

Показване на съдържание в Twitter Съгласен съм да ми се показва външно съдържание. Личните данни могат да се предават на платформи на трети страни. Прочетете повече за нашата политика за поверителност. Връзката към съдържанието в Twitter xQc е страшно разстроена от поведението на приложението RobinHood, което е скрило определени запаси.

Приложението "RobinHood " засега забрани продажбата на някои от въпросните акции: включително GameStop, AMC, Blackberry, Bed Bath & Beyond, Express, Koss, Naked Brand и Nokia. Това са всички акции, които са определени като цели на r / wallstreetbets, в които много инвеститори са заложили на ценови загуби.

Приложението е заплашено да ги съди на reddit. Това е напълно в разрез с правилата на пазара и явна манипулация на пазара. Сега се присъединяват звезди от Twitch като xQc, които остро критикуват приложението за това. Това е срам.

Те биха "изневерили " и "активно се опитаха да продължат да изневеряват. "

"Работническата класа подмами богатите "

Ръководителят на клана за esports FaZe, Banks, очевидно е инвестирал няколко хиляди щатски долара и е страшно разстроен, че приложението, наречено "RobinHood ", не е на страната на обикновените хора, а на това на капитала.

Препоръчано редакционно съдържание

На този етап ще намерите външно съдържание от Twitter, което допълва статията.

Показване на съдържание в Twitter Съгласен съм да ми се показва външно съдържание. Личните данни могат да се предават на платформи на трети страни. Прочетете повече за нашата политика за поверителност. Връзка към съдържание в Twitter

Редакторът е уволнен от бизнес гиганти като Илон Мъск и Марк Кубан. Милиардерите наблюдават отвън с интерес и сякаш стискат палци за хората.

Препоръчано редакционно съдържание

На този етап ще намерите външно съдържание от YouTube, което допълва статията.

Показване на съдържание в YouTube Съгласен съм да ми се показва външно съдържание. Личните данни могат да се предават на платформи на трети страни. Прочетете повече за нашата политика за поверителност. Връзка към съдържание в YouTube Експертът Чарлз Пейн счита ситуацията за легитимна.

Има и експерт, който защитава това, което прави reddit: Чарлз Пейн. Той казва, че Уолстрийт е искал да убие GameStop. Той препоръча закупуването на акциите преди седмици.

Години наред залозите срещу пазара, шортите, доминираха на пазара и десетилетия наред никой не се оплакваше от това. Той би намерил за вълнуващо, че отделните инвеститори сега играят същата игра и големите хедж фондове губят.

Сега, когато Уолстрийт губеше, те искаха да променят правилата, което не можеше да се направи.

Как върви в момента?? В момента контрадвижението на Уолстрийт очевидно става силно. Акциите на GameStop отново паднаха значително.

Там има много огън. Преди няколко години Илон Мъск подклади дискусията за Fortnite:

Шегите на милиардера Мъск: Ще купя и изтрия Fortnite, за да можете да правите секс

Източник (и): heise, изобретение