Защо сме толкова разочаровани от масово финансиране на нови MMO като Star Citizen

От няколко години се наблюдава тенденция екипите на разработчиците да измислят големи планове за MMO и MMORPG и да искат да ги финансират чрез краудфандинг. Научно-фантастичният епос Star Citizen е невероятно успешен. MMORPG Chronicles of Elyria се провали. Crowfall и Camelot Unchained са някъде между тях. Нашият автор Шуман разглежда феномена.

Това е идеята за краудфандинг: Основната идея, когато искате да финансирате MMO чрез краудфандинг, е приблизително следната:

 • Имам идея за игра, която знам, че хората искат да играят
 • Но не мога да намеря издател, който да вярва в тази идея или в мен толкова много, че да ми го финансира ИЛИ бих могъл да намеря издател, но не искам, защото искам да реализирам собствената си визия без човек в костюм, който ми говори. И без това ми писна от тях

Краудфандингът сам по себе си е добър начин за финансиране и разработване на управляеми проекти, които постигат ясна база от фенове.

Но за MMORPG този модел се оказа проблематичен през последните 8 години. Точно тези MMO и MMOPRG, които са разработени чрез краудфандинг, често предизвикват разочарование и гняв:

 • Една MMORPG финансира над 8 милиона щатски долара и след това съкрати всички свои служители.
 • Други отлагат своите етапи все повече и повече. Това придобива странни размери. Кампанията за един играч на Star Citizen първоначално трябваше да се появи през 2014 г. През 2020 г. все още е много далеч.
 • Едва ли чувате нещо за игрите от години, а преди години изглеждаше така, сякаш те ще се появят след няколко месеца.

Подобни съобщения водят до разочарование сред играчите, които са инвестирали пари в MMO и по този начин са се превърнали в „поддръжници“.

Това е Крис Робъртс, ръководителят на Star Citizen.

Ние разглеждаме 4 случая на краудфандинг в MMOS и MMORPG:

 • MMORPG Chronicles of Elyria започна краудфандинг на Kickstarter през 2016 г. и събра 1,36 милиона долара. По-късно студиото събра допълнителни 7,7 милиона долара чрез собствен уебсайт
 • MMO Star Citizen стартира кампанията си за краудфандинг на Kickstarter през 2012 г., след което премина към собствен сайт. Впоследствие краудфандингът беше подкрепен с продажбата на виртуални кораби. Междувременно Star Citizen е спечелил 314 809 243 долара - огромен бюджет
 • MMORPG Crowfall стартира своята кампания Kickstarter през 2015 г., като направи 1,76 милиона долара. Допълнителни пари дойдоха чрез кампания на техния собствен сайт
 • Camelot Unchaiend стартира на Kickstarter през 2013 г., като събра 2,2 милиона долара. Кампания на собствения им уебсайт позволи на сумата да нарасне допълнително

Във всички 4 случая е така, че "оригиналната " кампания на Kickstarter донесе само малка част от спечеленото по-късно чрез дарения, кампании от собствена страна или чрез инвеститори.

Хрониките на Елирия са имали огромни амбиции, но са причинявали скръб само от години.

Хрониките на Елирия - Голяма амбиция, голямо разочарование

Какво се случва, когато краудфандингът се провали: Вероятно най-лошият пример за неуспешно краудфандинг е MMORPG "Хрониките на Елирия. "

Това беше амбициозна комбинация от MMORPG и симулация: играчите трябва да играят герой във виртуален свят, който остарява и умира.

Студиото набра 1,36 милиона долара чрез краудфандинг през 2016 година. Други 7,7 милиона са получени чрез краудфандинг на собствения им сайт.

Играта приличаше малко на "Вещицата" в ранните демо версии.

Но дори този бюджет не беше достатъчно, за да завърши играта. Разработчиците казаха, че планът е да се включи издател и след това да се разработи играта. Но това не успя. Сега плановете трябваше да бъдат променени. Очевидно това не даде резултат.

Развитието на Chronicles of Elyria де факто беше спряно, когато всички служители бяха съкратени.

Но тогава Бакър дойде и гневно поиска парите им обратно. Терминът "измама " висеше в стаята, правен спор заплашваше. След това разработчикът заяви, че играта не е прекратена, но ще бъде доразвита на доброволни начала, докато се търсят нови източници на пари.

Star Citizen е превъзходна игра, дори с холивудски актьори.

Star Citizen възлиза на 314 милиона и продължава да расте

Какво се случва, когато краудфандингът успее: Най-успешният пример за краудфандинг в MMO сектора е Star Citizen. Това вече е събрало над 300 милиона долара чрез краудфандинг. Ентусиазмът за играта е огромен.

Разработчикът на мечтателни игри Крис Робъртс се прослави с франчайза "Wing Commander". От 2010 г. той успя да вдъхнови феновете с идеята си да развие космическа епопея.

Star Citizen трябваше да бъде сравнително малка игра през ноември 2014 г. Поради огромния успех в краудфандинга, който ставаше все по-голям и по-голям, проектът продължаваше да набъбва. Като допълнителни цели бяха обещани множество допълнителни функции.

Star Citizen изпълнява въображението на мнозина: най-накрая живее в SF вселена.

Cloud Imperium Games, компанията, която стои зад Star Citizen, сега е огромно студио с офиси в Калифорния, Тексас, Манчестър, Дерби и Франкфурт на Майн.

Star Citizen е в игрална алфа, но пускането на кампанията за един играч "Star Squadron " вече е отлагано дванадесет пъти. И нараства недоволството, когато играта най-накрая ще бъде пусната.

Около играта има ожесточени дебати. Хората изискват връщането на парите си, други горещо защитават Робъртс и неговата визия.

Тече гег: Crowfall започва сега.

Crowfall and Camelot Unchained - Beta стартира много скоро сега

Какво се случва, когато краудфъндингът е „толкова нормален“: Има две MMORPG от опитни ветерани, които искат да се насочат към ясна ниша от фенове:

 • Camelot Unchained от Marc Jacobs иска да бъде PVP игра с пясък - Джейкъбс е известен с MMORPG "Dark Age of Camelot" и "Warhammer Online"
 • Crowfall от J. Todd Coleman се движи в подобна посока - Coleman беше зад MMORPG "Shadowbane "

Има няколко паралела:

И двете игри имаха много ранни дати на пускане, които не можеха да запазят и които бяха измествани все по-напред. Хълцането над датите на пускане на Crowfall и Camelot Unchained бяха и са волани за коса.

И двете игри завършиха "много добро краудфъндинг", пуснато на Kickstarter, но по-късно те преминаха към инвеститорски пари.

С тази промяна и двете игри станаха много по-тихи. Докато в началото те популяризираха играта и се опитваха да обяснят игрите на "хората там", сега изглежда, че се концентрират върху развитието и са намалили много шума около игрите много.

Това води до странната ситуация, че преди почти 5 години и двете игри изглеждаха като "ще излязат всеки момент", но в действителност те все още са в процес на разработка през 2020 г. Междувременно Crowfall предлага поне една обширна бета версия, за която редакторът на MeinMMO Александър Leitsch намекна.

Камелот Unchained се предполага, че е нещо от години.

Това са модели за MMO за масово финансиране: Във всички игри виждаме няколко еднакви модела:

 • Споменават се дати на ранно пускане, но те нямат никакво съдържание и редовно се прекъсват и отлагат. Безумно е как данните мигрират и колко често определени етапи се задават наново
 • "Целевата сума " в кампаниите за масово финансиране всъщност няма значение. Действителният бюджет, необходим за MMO, е много по-висок от приблизително 2 милиона долара, които могат да бъдат направени чрез Kickstarter. Останалите милиони долари трябва да бъдат снабдени по различен начин, или чрез инвеститори, или чрез допълнително краудфандинг
 • общността на играта става „вътрешни лица“, които получават ексклузивна информация. Те се чувстват като „съвместни разработчици“ и защитават външно играта си срещу критика от страна на „непосветените“. Появява се манталитет на вагон-замък

Що се отнася до краудфандинга, просто не можете да бъдете честни като MMO

Защо MMO и краудфъндинг не вървят заедно?? Основният проблем на MMO и MMORPG е, че те поглъщат много пари и изискват толкова дълго време за разработка, че едва ли издател е участвал от 2014 г. насам. Но има голямо търсене на игрите. Следователно подходът чрез краудфандинг е очевиден.

Но ако сте "честни " към играчите, никой няма да дари:

 • ще имате огромни целеви суми
 • и дати на пускане, които са вечно далечни. Дори бета версията ще бъде на поне 5 години от старта на Kickstarter

На „Трябват ни 150 милиона долара и пускането е след 7 години - можете да дарите 30 долара тук“, едва ли някой би се включил. Така че търсите 800 000 долара и обещавате на клиента, който ще има играта под ръка след 18 месеца.

Основната цел на краудфандинга изглежда е да се създаде финансова основа за даден проект и да се използва „Kickstarter“, за да се намерят аргументи за инвеститор.

Можете с първите пари

 • изграждане на структура
 • покажете на инвеститор колко голям интерес има
 • може би използвайки парите за разработване на прототип, който ще улесни обяснението на MMO на някого
 • В допълнение, в идеалния случай можете да превърнете ентусиазираните играчи в посланици на вашата собствена марка, които след това вършат PR работа безплатно
Това е Ashes of Creation - шефът сам финансира голяма част от него.

Основният проблем на MMO остава същият, независимо как е представен: Разработката отнема много време и струва много пари. Това, което възпира издателя да финансира MMO, е същото, което би възпирало поддръжника да го финансира в Kickstarter, ако играчът е изправен пред фактите.

Ето защо студията изглеждат много оптимистични за своите игри от самото начало. Това води до много моменти на разочарование и разочарование през годините.

Програмистите и играчите са в една лодка

Но има странен феномен: С много „поддръжници“ на краудфандингови игри идеята сякаш се е утвърдила: Това, което разработчиците казват „на външния свят“, трябва да бъде украсено по някакъв начин - това е добре.

Вие самите сте запознати с него и знаете как е всъщност. Не приемате толкова лошо "вашите разработчици ", ако следващата бета дата бъде изтръгната с няколко месеца или дори години.

Всъщност поддръжниците и основните фенове на MMORPG са устойчиви на разочарование. Отлаганията вече не водят до истински проблеми. Само квази кадърът от Chronicles of Elyria всъщност предизвика глупава буря.

Може само да се надяваме, че една от игрите, която се разработва толкова дълго, ще отговори на очакванията на своите поддръжници и че доверието на играчите ще се изплати в крайна сметка. Това би било важно и за жанра MMORPG.

Star Citizen е изложбата на MMO за масово финансиране..

В допълнение към 4-те примера, които споменахме тук, има и други MMO, които са били и се финансират чрез краудфандинг. Всъщност има някои, които вече са се появили:

7-те най-големи MMO за масово финансиране - къде ще бъдат те през 2020 г.?