Ако обичате кооперативната мултиплейър, трябва да имате Baldur's Gate 3 на радара си

Baldur's Gate е известен като емблематична ролева игра за един играч. Larian Studios е разработчикът на третата част от поредицата, Baldur ’s Gate 3. Те за първи път внасят онлайн мултиплейър и диван кооперация в поредицата. Нашият редактор Лея Янковски разбра в интервю с продуцента Дейвид Уолгрейв как изглежда мултиплейърът.

Защо сайт за MMO докладва за RPG за един играч Baldur's Gate? Както знаете, в MeinMMO всъщност отчитаме само онлайн мултиплейър игри с текущи актуализации и услуга на живо. Ето защо исках учтиво да откажа поканата за събитие, на което беше показана Baldur's Gate 3. В края на краищата, Baldur's Gate представлява класически солов ролеви опит, който първоначално идва от ковачницата на BioWare.

Тогава забелязах, че Baldur's Gate 3 беше обявен с кооперативен онлайн мултиплейър! Затова отидох да се срещна с разработчиците в Larian Studios и да науча повече за онлайн мултиплейър в RPG за един играч - защото може да е интересно и за вас.

Кои са новите разработчици на Baldur's Gate? Larian Studios са базирани в Белгия и са създатели на ролевата серия Divinity. Окончателното издънка на поредицата Divinity Original Sin 2 (2017) е поетапна фантастична RPG. В тази RPG, както в Baldur's Gate 3, има мултиплейър кооператив. Затова ходът на разработчика да въведе мултиплейър режим в Baldur's Gate не е голяма изненада. Онлайн мултиплейърът, както и местният режим на съвместен диван вече са се доказали в своята серия Divinity.

Видях това на събитието: Swen Vincke, основателят и шеф на Larian, ни преведе през част от кампанията на Baldur's Gate 3 по време на геймплейна презентация на живо. Тук научих, че Baldur's Gate 3 всъщност е като дигитална тъмница и дракони. В ход е огромна историческа кампания. тя предлага

  • силно развитие на характера
  • и много диалогови опции, които влияят върху хода на историята,
  • поетапни битки
  • дори зарове, които определят колко успешен съм с планирано действие.

Но как е съчетано с мултиплейър?

Мултиплейърът се предлага с 2 опции и диван за кооперация

За да стигна до дъното на функциите на мултиплейъра, грабнах старшия продуцент на Baldur's Gate 3. От Дейвид Уолгрейв разбрах, че имате две възможности за подход към мултиплейър.

В обобщение, в мултиплейър Baldur's Gate 3:

  • Поемете NPC спътник на един играч и го контролирайте толкова дълго, колкото искате. Това няма влияние върху хода на кампанията на един играч
  • започнете кампания с група от 2-4 играчи, в която всеки следва собствения си дневен ред и всички заедно оказвате влияние върху хода на кампанията
  • Играйте в онлайн мултиплейър (за 2-4 играчи) или по двойки в локалния разделен екран, кооперацията на дивана

Това е системата, която Larian Studios вече използва в гамата Divinity.

Ето подробното обяснение:

Представете си, че започвам игра сама. Започвам да играя и вече прекарах един час в играта сам. Тогава можете просто да се присъедините. Поемате един от моите спътници на NPC и можете просто да излезете отново. След това историята продължава както обикновено. Това е един от начините да играете в мултиплейър.

Но ако кажете, че искате да играете на Baldur's Gate 3 заедно от началото до края, тогава започвате кампания заедно. Тогава всеки създава характер, така че аз създавам свой собствен, индивидуален характер, а вие създавате свой собствен, индивидуален характер.

След това има две различни опции за игра на мултиплейър. Знаем, че играчите не винаги имат възможност да бъдат онлайн едновременно. Ето защо ние подкрепяме мултиплейър "Отпадане и отпадане ". [

...

] Първата версия, където просто играете „отпадане“, всъщност е някаква история за един играч. Историята се играе от един човек, а други могат просто да се включат.

Другият вариант е историята на двама, трима, четирима души, които играят заедно. Вашите решения [в играта] са напълно независими един от друг. Така че можете също да тичате свободно и да говорите с всички. Не е нужно да оставате с мен през цялото време. Изборът, който правите обаче, може да окаже влияние върху цялата група.

Дейвид Уолгрейв към MeinMMO за мултиплейър Ако 2-4 играчи започнат съвместна кампания, всички те могат да взаимодействат независимо с NPC и света.

„Очакваме играчите да се възползват от системите на Baldur's Gate 3“

Битките в Baldur's Gate са 3 поетапни. Всеки от своя страна извършва своите действия. Действието може да атакува, лекува, използва предмети, използва способности или се движи.

По време на презентацията на геймплея забелязах, че също така е възможно да се възползвате от околната среда. Може би някъде има цев, която може да избухне.

В мултиплейър различни играчи се събират с различни идеи. Например, един играч може да се промъкне на противника отзад, за да поеме фаталния удар, докато друг вече го отслабва в градушка от стрели.

Любопитството ми към стратегическите решения в мултиплейър битката беше възбудено и Дейвид ми обясни принципа.

Начинът, по който Swen [шефът на студиото] показа това в презентацията, всъщност е чрез и чрез това как работи цялата игра. Когато играете Baldur's Gate 3 за първи път, през първите няколко часа няма да разберете какво е възможно. Забелязахме, че е трудно да продадем игра, ако показваме само екранни снимки и видеоклипове. Но ако покажем на играчите как другите го играят, тогава обикновено можете да ги убедите. Щом разберете [

...

] че ние сме изградили систематичен свят, вие започвате да мислите как да прекъснете играта.

Понякога получаваме коментари от геймърите, че са намерили нещо и си мислят, че това е грешка. Но всъщност играта просто ви насърчава да я използвате срещу себе си. Всички системи работят помежду си и срещу тях. Всъщност очакваме играчите да злоупотребяват със системите. [

...

]

Тук поставяме един играч горе, там някой друг поставя [експлодиращ] варел. Примери за това могат да бъдат намерени в YouTube, като се търси „как да се разбие Original Sin 1 или 2“ (как да се разбие Original Sin). Можете също да пробиете вратата на Балдур 3 по този начин. Има точно толкова начини, колкото има хора, които могат да се справят творчески с тези системи

Дейвид Уолгрейв към MeinMMO за мултиплейър
Повече за геймплея на Baldur's Gate 3: Моят колега Петер Батж от GameStar Plus също беше на събитието. Той написа подробен преглед на Baldur's Gate 3 и създаде видео с геймплей. GameStar Plus е абонаментният модел GameStar, който предлага няколко изключителни предимства. Питър изигра любимата си ролева игра Baldur's Gate 2 почти 15 пъти.

Повече играчи искаха мултиплейър в Baldur's Gate 3, отколкото Larian очакваше

С Дейвид все още говорихме за важността на мултиплейъра и за това как той е важен компонент в големите заглавия в наши дни. Все повече големи студия за единични играчи предлагат мултиплейър в своите игри. Това ни даде игри като The Elder Scrolls Online, Fallout 76, Final Fantasy XIV или Anthem.

Старшият продуцент ми каза, че Larian Studios има вътрешни статистически данни, показващи, че повече от 50 процента от играчите са искали мултиплейър в Baldur's Gate 3. Това е повече от половината. В екипа, преди да оцените данните, може да сте очаквали 10 до 20 процента.

Исках да разбера дали Дейвид е имал представа защо мултиплейърът е толкова популярен.

Мисля, че не е само защото предлагаме мултиплейър. Това е начинът, по който използваме и мултиплейър. И така, фактът, че всеки може да се движи самостоятелно и да прави своето нещо с играта. Дори не се поддържа в други RPG.

Дейвид Уолгрейв към MeinMMO за мултиплейър

Дейвид вижда свободата, която всеки играч има в мултиплейър, като сила. Той продължи, че през последните няколко години игрите станаха много популярни, в които играчите имат само един комплект и могат да го проектират сами. Точно това води до интересни ситуации в мултиплейър, тъй като различните умове се справят по различен начин с определени предизвикателства. Дискусията за това как да подходим към битка или пъзел е важен фактор.

Дейвид ми обясни какво влияние мултиплейърът има върху подобен конструктивен комплект в процес на разработка.

Не знам какво би станало, ако бяхме направили Baldur's Gate 3 само един играч. Знам, че силата на мултиплейър е налице. За да бъда честен, вече не мога да си представя, че щяхме да направим Baldur's Gate 3 само като един играч. Забелязахме, че [мултиплеър] се продава добре, за да бъда много честен. Освен това ни принуждава да мислим за неща, за които иначе не бихме се сетили. Става въпрос за определени решения, които вземате.

Много често в офисите на дизайнерите повечето изречения започват с: „Ами ако“.

...

”, “ Ами ако човекът е направил това? Ами ако този NPC вече не е жив? Ами ако сградата избухне? Ами ако вратата вече не е там? Много от тези изречения започват с: „Ами ако“.

...

?", И много малко изречения започват с: " Ами ако някой е отворил вратата в мултиплейър? ", И това ни помага да мислим за други решения, отколкото ако бяхме в чист единичен играч. Представете си, че говоря с NPC, а вие тичате наоколо и [

...

] отваряте врата и враговете изведнъж влизат? Трябва да измислим нещо подобно и понякога не разполагаме и с нашите NPC под контрол. Но ни дава пространство да направим играта ни още по-добра и по-интересна.

Дейвид Уолгрейв към MeinMMO за мултиплейър

Силата на кооперацията се крие в свободата на собственото решение

След представянето на геймплея и разговора ми със старшия продуцент Дейвид Уолгрейв, като отявлен любовник на кооперацията, поне поставих Baldur's Gate 3 в списъка си за гледане. Звучи привлекателно да започнете съвместна кампания, в която се води разгорещена дискусия за това къде върви пътуването.

Възможността другите играчи да се движат свободно и може би да правят нещо, което изобщо не ме устройва и което ме изненадва, е това, което ме привлича. Но съвместните стратегически решения за това как най-добре да се справим с битката и планирането на ходовете също звучат вълнуващо.

Но също така мога да си представя, че точно това кара някои играчи да полудеят напълно! Когато всички се суетят пред вас, започват диалози, които сами не забелязвате, или избиване на НДК, които бихте предпочели да оставите живи - не всеки харесва това.

Препоръчано редакционно съдържание

На този етап ще намерите външно съдържание от YouTube, което допълва статията.

Показване на съдържание в YouTube Съгласен съм да ми се показва външно съдържание. Личните данни могат да се предават на платформи на трети страни. Прочетете повече за нашата политика за поверителност. Връзка към съдържание в YouTube

След това ще трябва да изчакаме изданието и след това да видим дали Baldur's Gate 3 има потенциала да попадне в нашия топ списък за кооперативни игри: