WoW: Дългото затишие в съдържанието причинява падащи номера на играчи

След два силни месеца броят на играчите в World of Warcraft отново намалява. Поне така казват анализите на SuperData.

World of Warcraft: Shadowlands беше доста популярен сред повечето играчи. Добавката имаше какво да предложи в началото, впечатлена от многобройни системи и много сюжетно съдържание. Но фазата на шума отшумя и броят на играчите отново спадна значително. Поне така твърдят анализаторите от SuperData, които са оценили много данни.

Откъде идват данните? Информацията идва от "SuperData Research ". На всеки няколко месеца те публикуват изчерпателна информация за различни игри, техния брой играчи през годината и доходите им в сравнение с други заглавия или през месеците. Целият доклад обикновено струва много пари, но части от него са публично достъпни и само от това може да се види много.

Какво казват данните? SuperData сравнява основно месеците ноември, декември и януари помежду си.

  • След фантастичен старт, Shadowlands беше най-печелившата игра на PC през ноември - дори изпревари League of Legends.
  • През декември това вече потъна и WoW изостава от Cyberpunk 2077 и League of Legends.
  • През януари WoW падна още повече до 5-то място, зад игри като Crossfire, Dungeon Fighter Online и Fantasy Westward Journey Online.
Ноември 2020 и януари 2021 в сравнение - WoW се срина с 4 места. Източник на изображението: superdataresearch.com

Като цяло от ноември до януари приходите от WoW са намалели с 61%, а броят на играчите с 41%. Китайският пазар обаче не е включен в тези данни.

Основната причина за спада в приходите беше, че удължаването застарява и по-голямата част от приходите идват от продажбата на самата добавка.

Първите няколко месеца минаха наистина добре за WoW: Shadowlands.

Лошо ли е за WoW? Не е задължително. За World of Warcraft - и всъщност всички основни MMORPG - е напълно нормално броят на играчите да се увеличи драстично при стартиране на разширение. След първия месец числата след това обикновено се изравняват отново. Много играчи плащат само за един месец, гледат всичко и след това изчезват отново до следващата голяма актуализация на съдържанието. Някои от тях се връщат само за следващото разширяване.

Не на последно място, трябва да се отбележи, че вълната "свръх " около WoW: Shadowlands продължи по-дълго, отколкото при предишните разширения. Blizzard потвърди това само преди няколко седмици в повикване за печалба. Съответно WoW: Shadowlands беше дори по-добър седмици след старта, отколкото в подобен момент във времето с предишни разширения (като "Битка за Azeroth ").

Можете да прочетете повече за WoW: Shadowlands тук:

  • В следващия пластир най-накрая ще получите повече анимация
  • Кога най-накрая ще пристигне Patch 9.1 Chains of Dominion??
  • Скоро ще се биете със Силвана - и това ще промени много

Затишие на съдържанието може да се превърне в проблем: Въпреки доста доброто начало, WoW скоро ще трябва да се засили и точно тук изглежда мрачно. Защото дори и следващата голяма кръпка 9.1 Chains of Dominion да звучи обещаващо и да изглежда наистина добре на хартия, има проблем. Актуализацията трябва да бъде няколко месеца в бъдеще.

Това може да е най-дългата пауза между пускането на разширение и прилагането на истинска кръпка за съдържание, която WoW е трябвало да изпита през последните 10 години. Това би трябвало да е тежък тест дори за най-големите фенове, защото съдържанието се възпроизвежда бавно, но сигурно. Само тези, които обичат да събират, трябва да бъдат заети още няколко месеца благодарение на системата Anima.

Очаквахте ли това развитие? Смятате ли, че Shadowlands все още се справя по-добре от други разширения на WoW? Или предстоящото затишие на съдържанието вече е твърде голямо и е проблем?

Източник (и): wowhead.com, superdataresearch.com